Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét lesz honvéd kollégium Szolnokon

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Kelemen Ilona és a szerző felvételei |  2022. április 20. 16:52

Idén szeptembertől megkezdi működését a Szolnoki Honvéd Kollégium, huszonhárom esztendő után újra visszatér a honvéd kollégiumi rendszer a városba. Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára az április 20-án, szerdán tartott sajtótájékoztatón elmondta: gondoskodni kell arról, hogy minden fiatal megfelelő szintű hazafias honvédelmi nevelésben részesüljön.

Szolnok_sajtótájékoztató (1)

Az intézmény működéséről elhangzott: a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium intézményegységeként funkcionáló kollégium 24 fővel kezdi meg a következő tanévet. Az intézménybe bármelyik szolnoki középfokú oktatási-szakképzési intézmény tanulója jelentkezhet, honvéd kollégiumi elhelyezésre azok is, akik szolnoki lakhatással rendelkeznek.

„Hazánk alaptörvénye rögzíti, hogy minden állampolgárnak kötelessége a haza védelme. Ha azt szeretnénk, hogy a feltörekvő és most tanuló ifjúság valóban megfeleljen ennek a kötelezettségének, akkor gondoskodnunk kell arról, hogy megfelelő szintű hazafias és honvédelmi nevelést kapjon. A Honvédelmi Minisztérium 2017-ben indította útjára ezt a programot, és öt év alatt százhat intézményben, több mint 4600 kadétunk tanul” – közölte az államtitkár.

Hallhattuk, hogy a honvéd kollégisták a saját iskolájukban történő tanórai felkészülés mellett részt vesznek a honvéd kollégium honvédelmi nevelési programjában, melynek legfőbb célja a honvéd kollégisták élményszerű honvédelmi nevelése. Heti két órában speciális honvédelmi tematikájú, többségében gyakorlatias jellegű foglalkozásokon is részt vesznek: ilyenek például a tájékozódási felkészítés, a menetgyakorlatra emlékeztető gyalogtúra, a sziklamászás, az elsősegélynyújtó képzés vagy éppen a légpuskalövészet. Mindezeken felül a heti honvédelmi foglalkozások során katonai élménybeszámolókat, volt honvéd kollégisták élettörténetét, tapasztalatait hallgatják meg, honvédelemmel kapcsolatos filmeket tekintenek meg, valamint ekkor történik a honvédelmi sportversenyekre való felkészítés is. A honvéd kadétok a kollégium egyéb szabadidős programjaiba (katonai hagyományőrzés, hadtörténelem szakkör, sportolási lehetőségek, alakulatlátogatások, múzeumi kirándulások és színházlátogatások) is bekapcsolódhatnak.

Szolnok_sajtótájékoztató (3)

A szolnoki honvéd kollégium kollégistái Béri Balogh Ádám honvéd kadét ösztöndíjban részesülnek, amelynek mértéke 4,50 tanulmányi átlageredménytől jelenleg havonta 58 000 forint.

Szabó István azt is elmondta, hogy a honvéd kollégisták számára nem kötelező a katonai pályaválasztás, továbbtanulásukról szabadon, saját maguk dönthetnek. „A fenntartó Honvédelmi Minisztérium számára azonban nagyon fontos, hogy a katonai pálya és továbbtanulás iránt érdeklődő tanulók minél több információhoz és motivációhoz jussanak a honvéd kollégiumi éveik alatt” – fogalmazott az államtitkár.

A sajtótájékoztatón jelen volt Beluzsár Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Társadalmi Kapcsolatok és Életpálya Fejlesztési Főnökség főnöke, Mádi Lajos alezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) helyet kapó kollégium leendő igazgatója, Kiss Róbert ezredes, az MH BTKK központparancsnoka, valamint dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka.

Kapcsolódó cikkek