Főzni tudni kell…
Szöveg: Kátai Róbert | 2009. szeptember 22. 11:38Ezüst Bogrács díjjal érkeztek haza a kaposvári katonaszakácsok a Paprikás Ételek Főzőversenyéről Kalocsáról. A rutin és az állandó tréning egyaránt fontos szerepet játszott a jó eredmény elérésében. A most kapott elismerés a Bevetési Irány gyakorlaton nyújtott teljesítmény megkoronázása volt.
Az idei év legjelentősebb gyakorlata éppen csak befejeződött annak a három szakácsnak, akik Kalocsán képviselték a Magyar Honvédséget, a Paprikás Ételek Főzőversenyén, ami a 13. Kalocsai Paprikafesztivál keretében került megrendezésre.
A 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred állományába tartozó Orsós Margitnak, Balogh Tibornak és Kovács Krisztiánnak alig három napja volt, hogy a gyakorlatról hazaérkezve eleget tegyen a meghívásnak és méltó módon képviselje a katonaszakácsokat a kalocsai paprikaszüret keretében megrendezett főzőversenyen.
A békehelyőrségbe éppen csak megérkező szakemberek azonnal nekiláttak, hogy a felkérésnek eleget téve összeszedjék felszerelésüket, edényeiket, késeiket, és ami a legfontosabb kigondolják az ételt, amellyel neveznek a megmérettetésre.
Az étel Balogh szakaszvezető receptje alapján készült. Az ifjú szakács elmondása szerint a szűzpecsenye egy tradicionális falusi étel, amely az Õ környezetében a disznótorok elmaradhatatlan velejárója. A szűzérméket remekül lehet variálni különböző töltelékekkel, igazából csak meg kellett találni azt, amely a versenybe illeszkedett, azaz kalocsai paprikát tartalmazott. Így esett a választás a kolbásztöltelékre, amelynek a színét és ízét a nemes kalocsai őrlemény adta meg.
A megmérettetésen megközelítőleg 75 csapat indult, összesen 168 ételt kóstoltak és pontoztak az ítészek. A csapat tagjai egyöntetűen azt emelték ki, hogy nagyon nagy szeretettel fogadták őket a versenyen, az Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai vezető állománya is tiszteletét tette sátrukban és gratulált a teljesítményükhöz. Az ezred állományába tartozó szakácsok felkérése sem véletlen érzésük szerint. A Bevetési Irány 2009 gyakorlaton nyújtott áldozatos és magas szintű, szakmai munkájuk elismerése lehet, hogy kifejezetten őket kérték fel a versenyen való részvételre, arra, hogy képviseljék a Magyar Honvédséget.
Nem ez volt az első eset, hogy az ezred szakácsai eredményesen szerepeltek különböző szintű versenyeken.
A kaposváriak delegálása a versenyre remek választás volt. Az ilyen rövid felkészülés mellett elért szép eredmény bizonyítja, hogy Kaposváron olyan szakácsok dolgoznak, akik mesterei szakmájuknak, és bizony tudnak főzni. Mert főzni tudni kell…