Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főzni tudni kell…

Szöveg: Kátai Róbert |  2009. szeptember 22. 11:38

Ezüst Bogrács díjjal érkeztek haza a kaposvári katonaszakácsok a Paprikás Ételek Főzőversenyéről Kalocsáról. A rutin és az állandó tréning egyaránt fontos szerepet játszott a jó eredmény elérésében. A most kapott elismerés a Bevetési Irány gyakorlaton nyújtott teljesítmény megkoronázása volt.

Az idei év legjelentősebb gyakorlata éppen csak befejeződött annak a három szakácsnak, akik Kalocsán képviselték a Magyar Honvédséget, a Paprikás Ételek Főzőversenyén, ami a 13. Kalocsai Paprikafesztivál keretében került megrendezésre.
A 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred állományába tartozó Orsós Margitnak, Balogh Tibornak és Kovács Krisztiánnak alig három napja volt, hogy a gyakorlatról hazaérkezve eleget tegyen a meghívásnak és méltó módon képviselje a katonaszakácsokat a kalocsai paprikaszüret keretében megrendezett főzőversenyen.

A békehelyőrségbe éppen csak megérkező szakemberek azonnal nekiláttak, hogy a felkérésnek eleget téve összeszedjék felszerelésüket, edényeiket, késeiket, és ami a legfontosabb kigondolják az ételt, amellyel neveznek a megmérettetésre.

1595891458
Jelentem, sikerült! Mégpedig nem is akármilyen szinten. A háromfős logisztikai különítmény serpenyős szűzérmék kalocsai paprikával töltve nevű étele azonnal a második helyre repítette a csapatot, akiknek a munkáját Ezüst Bogrács Díjjal jutalmazta a neves mesterszakácsokból álló zsűri.

Az étel Balogh szakaszvezető receptje alapján készült. Az ifjú szakács elmondása szerint a szűzpecsenye egy tradicionális falusi étel, amely az Õ környezetében a disznótorok elmaradhatatlan velejárója. A szűzérméket remekül lehet variálni különböző töltelékekkel, igazából csak meg kellett találni azt, amely a versenybe illeszkedett, azaz kalocsai paprikát tartalmazott. Így esett a választás a kolbásztöltelékre, amelynek a színét és ízét a nemes kalocsai őrlemény adta meg.

1595891459
Mindezt beletöltötték egy egész paprikába, amelyet aztán felszeleteltek, hogy valóban érme formát kapjanak. Így az eredmény egy nem csak ízében, de küllemében is különleges étel lett, hisz az érmékben a rétegek egymásra épültek, így csíkosak lettek a szeletelést követően.

A megmérettetésen megközelítőleg 75 csapat indult, összesen 168 ételt kóstoltak és pontoztak az ítészek. A csapat tagjai egyöntetűen azt emelték ki, hogy nagyon nagy szeretettel fogadták őket a versenyen, az Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai vezető állománya is tiszteletét tette sátrukban és gratulált a teljesítményükhöz. Az ezred állományába tartozó szakácsok felkérése sem véletlen érzésük szerint. A Bevetési Irány 2009 gyakorlaton nyújtott áldozatos és magas szintű, szakmai munkájuk elismerése lehet, hogy kifejezetten őket kérték fel a versenyen való részvételre, arra, hogy képviseljék a Magyar Honvédséget.

Nem ez volt az első eset, hogy az ezred szakácsai eredményesen szerepeltek különböző szintű versenyeken.

1595891459
Több alkalommal hoztak már haza érmet, pl. Komáromból, mindezidáig minden alkalommal ezüst fényű korong került a nyakukba. Ezt a hagyományt folytatták a Kalocsán megmérettetett versenyzők is. Persze a cél egyszer egy aranyosan csillogó medalion kifüggesztése az ezred képzeletbeli dicsőségfalára. És természetesen nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a recept bekerül abba az évkönyvbe, amely a verseny legjobb receptjeit tartalmazza, így megismeri az egész ország. Reményeink szerint hamarosan a magyar háziasszonyok is elkészítik a magyar családok otthonában egy-egy különleges alkalomra.

A kaposváriak delegálása a versenyre remek választás volt. Az ilyen rövid felkészülés mellett elért szép eredmény bizonyítja, hogy Kaposváron olyan szakácsok dolgoznak, akik mesterei szakmájuknak, és bizony tudnak főzni. Mert főzni tudni kell…