Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia katonák kínoztak Kongóban?

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. április 3. 8:32

A svéd köztévé szerdán bemutatott egy dokumentumfilmet, amely azt állítja, hogy francia katonák brutálisan megkínoztak egy fekete milicistát a Kongói Demokratikus Köztársaságban 2003-ban.

A bemutatott dokumentumfilmben megszólalnak egykori svéd katonák, de arcukat nem látni, és minden más is rejtve marad, amivel azonosítani lehetne őket.
A Joseph sorsa című filmet három svéd újságíró készítette. A filmben megszólaló volt svéd katonák – akiknek egyike úgymond látta a kínzást – azzal vádolják egykori feletteseiket, hogy passzívak voltak, holott tudtak a franciák kemény fellépéseiről, és a kínzásról is.

A közép-afrikai Kongói Demokratikus Köztársaságot a gyarmatosító miatt Belga-Kongónak hívták egykor. Az 1960-ban függetlenné vált ország a Kongó-Kinshasa nevet vette fel ezután, majd 1971-től Zaire néven létezett. 1997-ben lett Kongói Demokratikus Köztársaság.

Az 1998-ban kezdődött polgárháborút lezáró 2002. július 30-i pretoriai és szeptember 6-i luandai békeszerződés előírta a ruandai és ugandai csapatok kivonulását a Kongói Demokratikus Köztársaság területéről. A külföldi csapatok kivonulásának ellenőrzése az ENSZ kongói missziójának, a MONUC-nak a feladata lett, amely 2000 óta tartózkodott az országban.

CímkékENSZmisszió