Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia „ritkaságot” találtak a tűzszerészek

Szöveg: Szűcs László |  2010. március 25. 13:40

Több mint egy hete folyamatosan dolgoznak a honvédség tűzszerészei a Tata közelében található úgynevezett Pokker-dűlőben, ahol a közelmúltban nagy mennyiségű, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elő. A terület átvizsgálása és mentesítése még óvatos becslések szerint is több hetet vesz igénybe.

Mindennapos látvány mostanában a Magyar Honvédség tűzszerész feliratú gépjárműve Tatán. A tűzszerészek ugyanis a város határában, a Tata és Kömlőd közötti főút mellett, a szeméttelep közvetlen szomszédságában dolgoznak. S egy-egy munkanap végén sem indulnak vissza bázisukra, hanem a városban települő MH 25. Klapka György Lövészdandár egyik nőtlenszállóján pihennek.

1595898959
Mint a honvedelem.hu beszámolt róla, a közelmúltban telefonhívás érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére, hogy a Pokker-dűlőben több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. Hogy pontosan kik, azt a mai napig nem lehet tudni, ám a tűzszerészek feltételezik, hogy a területen világháborús relikviák után kutató roncsvadászok, vagy éppen illegális fémgyűjtők bukkantak a halálos szerkezetekre. Szerencsére hamar rádöbbentek arra, hogy a rozsdás, földből félig kikandikáló fémtestek megbolygatása akár az életükbe is kerültek, így „levonultak" a területről.

A tűzszerészek már az elmúlt héten megkezdték a terület mentesítését. A zászlóaljtól érkezett megerősített járőr két nap alatt több tucatnyi, különböző űrméretű és gyártmányú tüzérségi gránátot és aknagránátot talált. Ráadásul ezeket látni is lehetett, hiszen a földön, vagy éppen félig betemetve bukkantak rájuk. A kezelésre veszélyes eszközöket a hét utolsó munkanapján a közelben kijelölt helyen megsemmisítették, míg a biztonságosan szállítható gránátokat – az ugyancsak nagy számban előkerült tároló konténerekkel együtt – a központi gyűjtőbe szállították.

A megkezdett munkát március 23-án a Kiss Henrik törzsőrmester vezette megerősített tűzszerész járőr folytatta. A

1595898960
különítmény nyolc tűzszerészből és három gépkocsivezetőből áll. A járőrparancsnok a honvedelem.hu érdeklődésére a helyszínen elmondta: az elmúlt napokban a mentesítésre elsődlegesen kijelölt, közel ezer négyzetméteres terület felét sikerült műszerek segítségével átvizsgálniuk. A járőr két fémkereső detektort hozott magával, ebből az egyik harminc-negyven centiméterre, míg a másik akár négy méter mélyre is képes „lemérni". A terület egyébként erősen fémszennyezett, ami azt jelenti, hogy négyzetméterenként öt, vagy annál több alkalommal jelez a műszer: fémtárgy található a földben. Persze ezen jelzések többségérők aztán kiderül, hogy csak fémhulladékot vagy éppen tároló kazettát rejt a föld, de szép számmal kerülnek elő robbanószerkezetek is.

A műszeres átvizsgálás során a föld alatt különféle tüzérségi és aknagránátokra, valamint kézigránátokra bukkantak a tűzszerészek. Ugyanúgy, mint a múlt héten – amikor csak a felszínen található eszközöket szállították el – ezúttal is a legtöbb a 100, illetve 105 milliméteres tüzérségi gránátból, valamint az 50 milliméteres aknagránátból került elő. Összesen több mint hatvan darab.

1595898960
Ugyanakkor egy igazi ritkaságot is sikerült találniuk, egy 155 milliméteres, francia gyártmányú repeszromboló gránátot, amelyből – legalábbis a tűzszerészek tudomása szerint – mindeddig Magyarországon még nem került elő egyetlen darab sem. Igaz, ez is sérült, félbetörve találtak rá, ám a robbanóanyag még benne volt a gránáttestben.

Kiss Henrik törzsőrmester nem tagadta: mivel még soha nem látott ilyen eszközt, azonosítani is csak az alakulat felderítő részlegének munkatársai segítségével sikerült, akik az interneten fellelhető forrásokra alapozva állapították meg a gránát pontos típusát.

Kiss törzsőrmestertől megtudtuk azt is, hogy az általa vezetett járőr péntek délután befejezi a munkát a területen. Az addig összegyűjtött – és szállítható állapotban lévő – eszközöket a központi gyűjtőbe viszik, a kezelésre veszélyes gránátokat viszont a helyszínen megsemmisítik.

A jövő héten újabb járőr érkezik Tatára, akik folytatják a munkát. Talán sikerül átvizsgálni az elkerített terület fennmaradó részét, ám a munka ezzel még nem ér véget számukra, hiszen valószínűsíthetően újabb parcellákat is mentesíteniük kell.

A hétvégén egyébként – hasonlóan a hétköznap délutánokhoz és éjszakákhoz – a táblákkal is jelzett robbanásveszélyes területet a rendőrség és a polgárőrség emberei őrzik, hogy illetéktelenek ne tudjanak behatolni.

1595898960
 

1595898960
 

 

1595898960
1595898961
 

Fotó: Galovtsik Gábor