Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Független Koszovót akar a volt boszniai főmegbízott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. december 10. 11:31

Koszovó független államként való elismerésére hívta fel a nemzetközi közösséget Christian Schwarz-Schilling, az ENSZ volt boszniai főmegbízottja egy hétfői német lapban megjelent nyilatkozatában.

“Minden kétértelműség nélkül" vissza kell térni a Martti Ahtisaari ENSZ-megbízott nevéhez fűződő javaslathoz – mondta a német diplomata a Mitteldeutsche Zeitung regionális lapnak. Az Ahtisaari-tervben a függetlenség előfeltételeként megfogalmazott emberi és kisebbségi jogokról nem szabad lemondani, mert különben nem zárható ki, hogy erőszak robban ki – tette hozzá.

Schwarz-Schilling szerint a nemzetközi közösség elmulasztotta a megfelelő pillanatot Koszovó jogállásának rendezésére. Közvetlenül az 1999-es NATO-légicsapások után le kellett volna választani az albán többségű tartományt Szerbiáról – vélte. Ezt a szerbek is megértették volna, “mert elveszítették a háborút". A “kvázi-demokratikus" belgrádi kormányoknak sokkal nehezebb elfogadniuk a Koszovó leválása jelentette kudarcot – mondta a diplomata.

Több katona 

Több katonára lenne szükség Koszovóban akkor, amikor a szakadár dél-szerbiai tartomány a függetlenség felé tart – vélekedett ezzel párhuzamosan a brit külügyminiszter.

David Miliband a BBC rádiónak nyilatkozva hangoztatta, hogy foglalkozni kell a kérdéssel. „A kontingensre vonatkozó tervek már elkészültek" – fogalmazott a miniszter.

A NATO-tagállamok, amelyeknek tizenhatezer katonája teljesít békefenntartói feladatot Koszovóban, a múlt pénteken állapodtak meg abban, hogy a jelenlegi szinten hagyják a csapatok létszámát. Készek viszont kellő számú további katonát biztosítani ahhoz, hogy bármilyen erőszakos cselekményt elfojtsanak, ha Koszovó kihirdeti elszakadását Szerbiától.

A külügyminiszter hangoztatta, hogy Nagy-Britannia kész elismerni a független Koszovót. Egyben arra szólította fel Európát, hogy mutassa meg, miképpen kerülhető el (a Balkánon) a kilencvenes években kitört erőszak.

Miliband az interjúban arra kérdésre válaszolt, hogy Nagy-Britannia kész lenne-e elismerni Koszovó függetlenséget.

A politikus erre rövid igennel válaszolt. Hozzátette: “nagyon fontos, hogy a Balkánon elkerüljük a rövid válaszokat, és elismerjük, hogy igen összetett kérdésről van szó. Az ENSZ-főtitkár megbízottja által Koszovó jövendő státusáról kidolgozott terv nemzetközileg ellenőrzött függetlenséget irányoz elő, elismerve a történelem során keletkezett rendkívüli nehézségeket és bizonyos etnikai feszültségeket."