Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Furkó Kálmán tiszteletére rendeztek emlékversenyt Szentendrén

Szöveg: Zagyva Sándor százados és Lakó-Tóbiás Tünde törzsőrmester | Fotó: Lakó-Tóbiás Tünde törzsőrmester |  2022. március 1. 7:18

Immáron kilencedik alkalommal rendezték meg a Magyar Honvédség Amatőr Katonai Küzdősport Bajnokság MH IX. Kinizsi Közelharc Kupát Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián.

IMG-3505vágott

A „Furkó Kálmán Emlékversenyt” Frigyer László vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság megbízott parancsnoka nyitotta meg, majd eredményes küzdelmet kívánt a részvevőknek. Furkó Kálmán ezredesre emlékezve bíztatta, és arra kérte a versenyzőket: „teljesítsenek a legjobb tudásuk szerint, ugyanakkor egészségesen kerüljenek ki a küzdelmekből, hiszen testben-lélekben számítunk önökre”. Hozzátette: amennyiben egy nap nem sikert, diadalt vagy győzelmet hoz, akkor az a nap megtanított valamit.

Furkó Kálmán ezredes volt az első, aki a karate katonai felhasználhatóságát tanulmányozta. A katonai közelharc alapjait megteremtve folyamatosan képezte magát, amely automatikusan eredményezte a katonai közelharc fejlődését. A tudás, amelyet átadott, nem csak technikai volt, hanem annál jóval több. Következetességével, szigorával és rendkívüli hozzáértésével valódi tekintélyt és tiszteletet vívott ki a tanítványai körében.

IMG-3507

„Shihan” – ahogy tisztelői szólították – a kyokushin karate minden fortélyát ismerve nyerte meg nemzedékek sorát a karate ezen irányzatának. A hazai karate történetének öt évtizede alatt versenyzők egész sorát nevelte ki, és tanítványai bajnoki címek tucatjait nyerték el.

A katonai közelharc – mint minden más küzdősport, illetve harcművészet – egyik fő sajátossága a jellemfejlődés, melynek fő szakasza a versenyen való részvétel. A versenyhelyzetek hozzásegítik a harcost a saját félelmeinek legyőzéséhez, egy felfokozott idegi állapot kezeléséhez és a harc sikeres megvíváshoz szükséges döntések meghozatalához. A harc megvívásának alapja a test-test elleni küzdelem, melynek folyamatos gyakorlása kitartásra, önfegyelemre nevel, magabiztosságot ad, és ezek a tulajdonságok nagyon hasznosak a katonai pályán.

A katonai hivatás szintúgy, mint a közelharc, folyamatos kihívásokat és megmérettetéseket támaszt a katonával szemben. Ez a fajta megmérettetés segít abban, hogy tisztában legyen a katona a saját képességeivel, magabiztosan kezelje a szituációkat, és kialakuljon az az attitűd, ami nélkülözhetetlen a katonai hivatáshoz.

A verseny célja, hogy a kiképzés rendszerét támogató rendezvényként, a Magyar Honvédség aktív és tartalékos szolgálatot teljesítő személyi állományának, a Honvéd Sportegyesületek tagjainak, illetve a Honvéd Kadét Programban résztvevő iskolák diákjainak versenyzési lehetőséget biztosítson. A sportesemény célja ezen túl Furkó Kálmán nyugállományú ezredes „nyolc danos karate mester” katonai közelharcban végzett munkásságának megőrzése és megismertetése a fiatalabb nemzedékekkel.

IMG_3594

Furkó ezredes minden évben tiszteletét tette a versenyen, és segítő tanácsaival nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a rendezvény évről évre sikeresebb legyen, valamint jelenlétével arra ösztökélte a versenyzőket, hogy tudásuk legjavát nyújtsák.

Az idei megmérettetésen összesen 164 fő indult: a Magyar Honvédség húsz katonai szervezete, tizennégy Honvéd Kadét Programhoz csatlakozó iskola, valamint három honvéd egyesület tagjai. A résztvevők három versenyszámban – nagykesztyűs és kiskesztyűs küzdelem, valamint földharc – mérhették össze tudásukat. Néhány sportoló több versenyszámban is indult, és dobogós helyezést ért el.

IMG_3591

Az MH Csapatversenyen első helyezést ért el az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred (MH 24. BGFE), a dobogó második fokára az MH 25. Klapka György Lövészdandár csapata állhatott fel, míg harmadik helyen az MH Ludovika Zászlóalj katonái végeztek.

A Szentendrei Kinizsi Honvéd SE (SZKHSE) különdíjban részesítette Farkas Zsófia Rékát (Kiskunhalasi SZC Dékáni Árpád Technikum) és Faragó Patrikot (Nagare Dojo Honvéd Rákóczi Sportegyesület). Az egyesület szintén külön elismerte – legharcosabb felnőtt kategóriában – Pocsai Pétert, az MH 24. BGFE katonáját, valamint Luksa Tibort, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományából, aki a legtechnikásabb felnőttnek járó elismerést vehette át a zsűri tagjaitól.

Az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság különdíját Szücs Tibor főtörzsőrmester, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, 31. Draganits Ferenc Területvédelmi Zászlóalj katonája, a Honvédelmi Sportszövetség elismerését pedig Zsebeházi Ármin, a TMSZC Ady Endre Technikum és Kollégium diákja vehette át.

A verseny megnyitóján – mások mellett – Szilágyi György ezredes, az MH AA parancsnokhelyettese, dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, aki egyben a rendezvény fővédnöke volt, Vura Zsolt, a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület elnöke, a verseny igazgatója, valamint Farkas László nyugállományú alezredes, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetség elnöke is tiszteletét tette.

Kapcsolódó cikkek