Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Talleyrand – egy korszak zsenije

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Nagy Gábor |  2022. február 28. 22:24

Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban mutatták be Nógrádi György Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord életéről és roppant változatos, rengeteg meglepő fordulattól tarka munkásságáról szóló könyvét február 28-án, hétfőn. A szerzőt és a 18-19. század fordulójának egyik legellentmondásosabb, de egyben legelismertebb francia politikusáról szóló művet Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára méltatta.

Nógrádi_könyvbemutató (1)

„Nógrádi György nem csupán az egyik, újságírók által legtöbbet foglalkoztatott biztonságpolitikai szereplő, de világutazó és nagyon komoly történelmi tudással rendelkező, elismert szerző, publicista. Nagy szerencse, hogy ezt a tudást, ezeket a tapasztalatokat szereti is megosztani, s ennek köszönhetően termékeny szerzőként is köszönthetjük őt. Most életrajzíróként mutatkozik be, méghozzá egy valóban nagyon sokszínű, Európa-szerte ismert és elismert francia politikust górcső alá véve, aki Franciaország és a kontinens számtalan eseményén hagyta ott keze nyomát” – emelte ki Szabó István.

Nógrádi György a tőle megszokott módon a szikár életrajzi adatokat és történelmi tényeket anekdotákba és a kortársak elbeszéléseinek sorába beillesztve mesélte el a megjelent érdeklődőknek. Szavai nyomán egy, a szó minden értelmében elképesztően színes életet élő, történelmi tetteket végrehajtó, de például a francia kincstár egyik legnagyobb fosztogatójaként, többszörös árulóként is ismert, legendás alak képe bontakozott ki.

A bemutató után a jelenkor biztonságpolitikai helyzetéről kérdezhettek a résztvevők, majd Nógrádi György dedikálta a frissen megjelent kötetét.