Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gates: Észak-Korea hagyjon fel a provokációval

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 15. 10:17

Észak-Korea hagyjon fel a veszélyes provokációval és tegyen konkrét lépéseket annak bizonyítására, hogy komolyan gondolja a tárgyalásokat – jelentette ki Robert Gates. Az amerikai védelmi miniszter ázsiai körútjának harmadik állomásán, a dél-koreai fővárosban, Szöulban nyilatkozott pénteken.

Kim Kvan Dzsin, a dél-koreai védelmi tárca irányítója ugyanakkor azt mondta Gatesnek: országa úgy érzi, mintha ostrom alatt állna, és közelebb van a konfliktushoz Észak-Koreával, mint bármikor a koreai háború befejezése óta eltelt hat évtizedben.

Gates térségbeli látogatásának előző állomásán, Japánban a Keito egyetem hallgatóinak arról beszélt, hogy az egy évtizeddel ezelőtti állapotához képest csökkent Észak-Korea képessége arra, hogy rátörjön déli szomszédjára, ugyanakkor sokkal nagyobb veszélyt jelent Ázsia és a világ biztonságára.

A phenjani rendszer jellege és prioritásai nem változtak – hangoztatta. Észak-Korea képessége, hogy egy újabb, hagyományos szárazföldi támadást indítson nagyban csökkent a tíz évvel ezelőtti helyzetéhez képest. Más szempontból azonban, nagyobb veszélyt jelent és sokkal destabilizálóbb tényezővé vált. Észak-Korea törekvése a nukleáris fegyverek és rakétatechnológia birtoklása nem csak a Koreai-félszigetet, de a csendes-óceáni térséget és a nemzetközi stabilitást is fenyegeti – hangsúlyozta az amerikai hadügyek vezetője.

Címkékrakéta