Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnokváltás a NATO iraki kiképzőközpontja élén

Szöveg: honvedelem.hu / nato.int |  2011. január 15. 8:14

Az amerikai haderő altábornagya Michael Ferriter vette át a parancsnokságot a NATO iraki kiképzési missziója (NTM-I) élén a távozó Michael Barbero altábornagytól – adta tudtul a szövetség honlapja. A NATO zászlaját Lloyd Austin négycsillagos tábornok, az amerikai erők iraki főparancsnoka adta át Ferriternek azon az ünnepségen, amelyet január 5-én tartottak Bagdadban a Babylon Konferencia Központban. Az eseményen jelen volt számos magas rangú iraki katonai, polgári és politikai vezető, köztük az iraki védelmi miniszter, Abdul Qadir Mohammed Jassim Obeidi.

Az ünnepélyes ceremónián Lloyd Austin előbb fogadta Barbero tábornok jelentését, majd átvette és tovább adta a vezetés szimbólumaként szolgáló NATO zászlót a kiképzőközpont új parancsnokának. Ezt követő beszédében pedig méltatta Ferriter tábornok felkészültségét, aki korábbi beosztásaiban is bizonyította katonai, parancsnoki rátermettségét, s mindezek alapján elődei méltó követője az NTM-I élén ezekben a kihívást jelentő időkben.

Az új parancsnok célja tanácsadással, kiképzéssel és felszerelések biztosításával – országon belül valamint a NATO különböző országaiban – segíteni az irakiakat a tartós biztonság és stabilitás létrehozásában. Mint mondta: szívesen nyújt segítséget egy még erősebb partnerségi kapcsolat kialakításában Irak és az amerikai erők, illetve az amerikai nagykövetség között a sikeres átmenet és a stabil Irak érdekében.

A NATO Kiképzési Missziója Irakban 2004 óta működik, de nem harci küldetéssel. Tevékenységének hangsúlya képzés, mentorálás és felszerelések adományozása, valamint annak a kezdeményezésnek a megerősítése, amelyben a NATO együttműködik az iraki kormánnyal egy hosszú távú kapcsolat kialakításában. Ebben a munkában az elmúlt 15 hónapban jelentős haladást értek el Irakban: csökkent az erőszak, demokratikus választások kerültek lebonyolításra és egyre növekvő az iraki erők képessége.

(Fordította: Vastagh László)

 

 Fotó: archív