Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gáza: sokkal rosszabb a helyzet a vártnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 24. 9:16

John Holmes, az ENSZ főtitkárának humanitárius ügyekkel foglalkozó helyettese pénteken Jeruzsálemben közölte: a nemzetközi közösségnek “több száz millió dollárt” kellene arra fordítania, hogy kielégítse a gázai övezeti palesztinok legsürgősebb szükségleteit.

“A pusztítás szintje, amelyet magasnak képzeltem, még annál is rosszabb, mint amit vártam" – közölte jeruzsálemi sajtótájékoztatóján John Holmes, aki csütörtökön látogatott a Gázai övezetbe, amely izraeli offenzíva célpontja volt 22 napon át.

Az ENSZ főtitkárhelyettese sokkolónak nevezte az offenzíva áldozatainak mérlegét.

Palesztin mentőszolgálatok szerint az offenzíva során több mint 1300 palesztin halt meg és több mint 5000-en sebesültek meg.

Holmes pontos összeget egyelőre nem tudott mondani. A legsürgősebb feladatok között említette az élelmiszer-, az ivóvíz-, a tüzelőanyag-ellátás megoldását, az áramszolgáltatás helyreállítását, valamint az otthonukat elhagyni kényszerülőknek nyújtandó segélyt. Ez utóbbiak számát legalább százezerre becsülik.

Holmes ismételten sürgette valamennyi gázai övezeti átkelő megnyitását, közöttük a karniét, ahol a palesztin terület és Izrael közötti áruforgalom legnagyobb része áthalad.

Az ENSZ-illetékes elismerte, hogy paradox módon haladás történt az elmúlt hetekben a háború előtti hónapokhoz képest: naponta mintegy 120 teherautó belépését engedélyezték Izrael felől a Gázai övezetbe. Mint mondta, ezzel szemben legalább napi 500-600 teherautóra lenne szükség.

Holmes a brit hírügynökségnek nyilatkozva is megemlítette Izraelnek a gázai válság rendezése iránti “jó szándékát". Elmondta: építőanyagokra is sürgősen szükség van a harcok alatt lerombolt több ezer lakóház és kormányépület újjáépítéséhez.

Christopher Gunnes, a palesztinokat segélyező ENSZ-szerv (UNRWA) szóvivője Gázában pénteken bejelentette, hogy szombaton ismét megnyitják a Gázai övezetben működő 221 ENSZ-iskolát. Az iskolákat, amelybe mintegy 200 000 diák jár, a háború miatt zárták be. Az UNRWA által működtetett számos iskolában a háromhetes izraeli offenzíva alatt palesztin menekülteket szállásoltak el.

A túlnépesedett, szegény és az izraeli blokádnak kitett Gázai övezetben élő mintegy 1,5 millió palesztin – többségében menekült – nagyban függ a nemzetközi humanitárius segélytől.

CímkékENSZ