Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gázálarcot húztak

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. október 30. 6:11

Egy katona feladata nem csupán abból áll, hogy harchelyzetben semlegesíteni tudja az adott célpontot, szükség esetén képesnek kell lennie a túlélésre is. Ennek érdekében a MH Központi Kiképző Bázisra szeptember 8-án, három hónapos alapkiképzésre bevonult szerződéses legénységi állomány október 28-án vegyivédelmi foglalkozáson vett részt.

A kiképzés célja, hogy felkészítse a katonákat az atom-, a vegyi- és a biológiai fegyverek elleni védelemre.

Az elméleti és gyakorlati felkészítésen a katonák megismerkedtek az egyéni és kollektív védőeszközök használatával, az atom-, a biológiai és vegyi támadások során használt fegyverekkel, mérgező harcanyagokkal, a felderítésükre használt eszközökkel, valamint az ellenük való védekezés módjaival.

A foglalkozás részeként a honvédek feladata volt az egyéni védőeszközök (védőöltözet- és gázálarc készlet) alkalmazása a gyakorlatban, amely védelmet nyújt a vegyi, sugár és biológiai anyagokkal szemben. A védőkészlet felvétele után a katonák a nem mindennapi öltözetben hajtottak végre különböző mozgásgyakorlatokat annak érdekében, hogy megszokják annak viseletét.
A vegyivédelmi felkészítés ugyan nem tartozik a civilek által jól ismert kiképzési ágak közé, nem is olyan látványos, mint például a harcászat vagy lövészet, elsajátítása mégis alapvető fontosságú, hiszen adott helyzetben életet menthet.

1595892930
1595892930