Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák is részt vesznek a nemzetközi kempo versenyen

Szöveg: Szűcs László |  2009. október 29. 22:39

A Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet és a Bushido Kempo Karate Harcművészeti Egyesület idén immár tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Hanshi Kupát a hétvégén. A versenyen először vesznek részt a Magyar Honvédség sportolói.

Október 31-én és november 1-jén egyedülálló hétvégében lehet része a harcművészet és a küzdősportok szerelmeseinek. A Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet és a Bushido Kempo Karate Harcművészeti Egyesület ugyanis ezen a hétvégén rendezi meg – immár tizennegyedik alkalommal – a Hanshi Kupa nemzetközi csapatverseny és az ehhez kapcsolódó egyéni pusztakezes viadalt. Minderről csütörtökön délután az egyik fővárosi szállodában tájékoztatták a szervezők a sajtó képviselőit.

A szervezők nevében Papp Valér Renshi, négy danos magyar mester köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit. Elmondta: az idei verseny kuriózuma, hogy első alkalommal a Magyar Honvédség katonái is részt vesznek a küzdelmekben.

1595892929
A sajtótájékoztatót megtisztelte jelenlétével az Ausztráliában élő prof. dr. Harnos Imre Hanshi, tíz danos mester, a Zen Bu Kan kempo stíluslapító nagymestere, aki elmondta: a Hanshi magyarul nagymestert jelent, azaz a hétvégi verseny a nagymesterek kupája lesz.

Lévai László Hanshi, hét danos mester, a pusztakezes viadal full-contact küzdelmi szabályrendszer létrehozója, a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta: a harmadik Hanshi Kupa óta rendezik meg a pusztakezes viadalt is, amely egyre népszerűbb a versenyzők körében.

Dr. Eleki Zoltán alezredes, a Magyar Honvédség testnevelő főtisztje, katonai közelharc szakértő arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a mostani az első, rangos nemzetközi verseny, amelyen katonák is részt vesznek. Az alezredes hozzátette: a Magyar Honvédségben az elmúlt években a katonai közelharc komoly reformon ment keresztül. Ennek következtében mára felnevelődött egy olyan csapat, akik jó szinten űzik a katonai közelharcot. A felkészítés egyébként olyan komplex rendszer alapján történik, amely nem köthető egyetlen küzdősporthoz sem, csak a katonák számára, a túléléshez alkalmazható hasznos megoldásokat tartalmazza, ugyanakkor folyamatosan fejleszthető és a várható kihívásokhoz igazítható. Problémát jelent azonban az elsajátított tudás küzdelem-szerű gyakorlása, tesztelése. Éppen ezért a Magyar Honvédség két évvel ezelőtt felvette a kapcsolatot a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezettel, megoldást keresve a problémára. A hétvégén megrendezendő viadal jó alkalom arra – emelte ki a testnevelő főtiszt – hogy nagy létszámú katonacsapat rangos küzdősport versenyen vehessen részt és a viadal szabályrendszerének köszönhetően a katonák életszerű küzdelmek megvívásával próbálják ki tudásukat. 

1595892929

Dr. Zöllei Zoltán nyugállományú alezredes, az MH Közelharc Módszertani Részleg helyettes vezetője az elhangzottakhoz hozzátette: a közelharc a katonák túlélését segíti elő, hiszen a harcmezőn a túlélés a legfontosabb cél. Éppen ezért a katona a keze ügyébe kerülő eszközöket alkalmazza a közelharc során, így például harcolhat a rendszeresített gyalogsági ásójával, a bajonettével, vagy akár a rohamsisakjával is. A hétvégi a Hanshi Kupán és a pusztakezes viadalon összesen húsz katona indul – árulta el Zöllei alezredes – három, egyenként öt-öt fős csapat és öt egyéni versenyző.

A sajtótájékoztatón részt vevő Németh „Nyiba" Sándor költő, olimpikon, volt birkózó szövetségi kapitány hangsúlyozta: a kempo és a birkózás egymással rokon sportágak, s amiért ő az előbbit megszerette az a küzdősport stílus hitelessége, illetve, hogy a kempo követői nagyon komoly technikákat alkalmaznak.

A hétvégi rendezvény sztárvendége Növényi Norbert olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok birkózó, MMA és kickbox világbajnok elmondta: őt a kempo „befogadó készsége" fogta meg, vagyis az a tény, hogy más küzdősportok és harcművészeti ágak képviselőit is szívesen látják a kempo világában. A népszerű sportember hozzátette: számára az külön megtiszteltetés, hogy a sajtótájékoztatón egy igazi sportlegenda, Harnos Imre mellett ülhet, aki egy stílus alapítója és nem mellesleg korábban ő maga is birkózó volt.

1595892929
Anikó Harnos Kyoshi, hét danos mester, az Ausztrál Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet elnöke pedig arról beszélt, hogy Magyarországon nincsen sok, magas övvel rendelkező kempot űző női versenyző. Amíg Ausztráliában a nők és a férfiak fele-fele arányban jelennek meg az edzőtermekben, addig Magyarországon szinte csak férfiak jeleskednek a kempoban. Éppen ezért hasznos lenne minél több hölggyel megismertetni eme küzdősportot.

A sajtótájékoztatón elhangzott még az is, hogy a hétvégi versenynek ezúttal a pestszentimrei Sportkastély ad otthont, a megnyitó pedig október 31-én, 9 órakor kezdődik. A versenyszámokon kívül a közönség Magyarországon egyedülálló bemutatókat is megtekinthet. Fellépnek többek között a Zen Bu Kan Kempo karatékái, a Baranta tradicionális magyar harcművészet képviselői, és bemutatkoznak az American Kempo harcművészei is. S mindezek mellett természetesen a Magyar Honvédség katonái is bemutatják speciális katonai kézitusa és közelharctudásukat.

A versenyhez szorosan kapcsolódik a november 1-jén, a Butokugan Sporttemplomban megrendezendő nyílt harcművészeti szeminárium is, amelyen kilenc nagymestertől lehet elsajátítani a világ kempo irányzataira jellemző technikákat.

1595892929
 

1595892929
 

Fotó: Szűcs László