Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gazdasági okok korlátozzák a kalózellenes tengeri műveletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 23. 8:16

Gazdasági okok miatt korlátozott az a haditengerészeti kapacitás, amit a tagállamok az EU ATALANTA nevű, kalózellenes műveletére tudnak szánni az Afrika szarva, illetve Szomália körüli tengeri térségben – mondta újságíróknak november 22-én, kedden Brüsszelben Hakan Syrén, az EU Katonai Bizottságának svéd elnöke.

Az uniós tagországok vezérkari főnökeit tömörítő testület e napon tartotta meg félévente esedékes tanácskozását, amelynek a fő témája ezúttal az Afrika szarvának nevezett térségben uralkodó helyzet áttekintése volt. Ehhez kapcsolódó napirendi pontként megvitatták a szomáliaiak kiképzésének tapasztalatait. Mint a záró sajtótájékoztatón a svéd tábornok elmondta, a vezérkari főnökök munkaebédjén eszmecserét folytattak erről Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével is.

A tagállamok egyetértenek abban, hogy az ATALANTA tengeri műveletet folytatni kell. Név nélkül nyilatkozó uniós diplomaták ugyanakkor a szomáliaiak kiképzésével kapcsolatban azt mondták: a kiképzettek körében nagy a fluktuáció, s nem példátlan eset, hogy a korábban uniós kiképzésben részesültek utóbb tengeri kalózként tűnnek fel ismét.

A boszniai művelet jellegét – egyelőre legalábbis – nem változtatják meg, tehát a végrehajtó jogkört nem veszik el, a misszió nem alakul át pusztán kiképző-mentoráló jellegűvé – közölte Hakan Syrén. Az viszont várható, hogy idővel jelentősen csökkentik az EUFOR ALTHEA létszámát.

A közös katonai képességek fejlesztését és tagállamok közti megosztását elősegítő, úgynevezett „pooling and sharing"-folyamat kapcsán a vezérkari főnökök úgy döntöttek, hogy 2012 közepéig továbbfejlesztik a meglévő multilaterális együttműködéseket, és újakat hoznak létre, illetve szélesítik a részvételt a mostani projektekben. Hakan Syrén a sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban elmondta: több projekt vonatkozásában folyamatban van az úgynevezett „irányító nemzetek" kijelölése. Jelenleg 15 teher- és kapacitásmegosztó projektről van szó az unióban.