Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jó úton Afganisztán jövője felé

Szöveg: MH PRT CIMIC |  2011. november 23. 9:22

A helyiek által „római híd”-nak nevezett átkelő melletti felújított útszakaszt adták át ünnepélyes keretek között november 19-én az afganisztáni Baghlan település és Pol-e Khumri város között. A rendezvényen részt vett dr. Ruszin Romulusz ezredes, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnoka, Peter Mirow alezredes, az északi regionális parancsnokság (RC North) német harccsoportparancsnoka, Asadullah Sherzad rendőr dandártábornok, Baghlan tartomány rendőrfőnöke, valamint Asadullah Shahbaz, a tartományi tanács elnökhelyettese.

A projektet – ami egy közel másfél kilométeres útszakasz teljes felújításából, valamint két áteresz megépítéséből állt – a helyi lakosok igényeinek felmérése után indította be a magyar PRT. A felmerülő költségeket az Egyesült Államok hadserege által a magyar tartományi újjáépítési csoport parancsnokának rendelkezésére bocsátott, azonnali beavatkozás céljából elkülönített pénzügyi keretből (Commander’s Emergency Response Program – CERP) finanszírozták, a kivitelezést pedig egy helyi vállalkozó végezte.

1595927740
A felújított útszakasz a Baghlan települést és Pol-e Khumri várost összekötő műúton található; a munkák elvégzésével jelentősen javultak a Baghlan folyó nyugati oldalán élők közlekedési lehetőségei. A felújítás során megépített átereszek a tavaszi áradások idején is biztosítják a víz elvezetését, s így megakadályozzák az úttest rongálódását.

Az ünnepélyes átadáson dr. Ruszin Romulusz ezredes kiemelte: az út felújítása közös erőfeszítéssel valósulhatott meg, amelyben egyaránt részt vettek magyar, amerikai és német katonák, illetve az afgán kormányzati szervek. Beszédében az MH PRT parancsnoka felhívta a figyelmet arra is, hogy a környék biztonságának szinten tartása, illetve fokozása a záloga a fejlesztések folytatásának. Ebben továbbra is kiemelt szerepe lesz az ISAF-erők, az afgán biztonsági erők és a helyi lakosok együttműködésének.

Mirow alezredes beszédében rámutatott, hogy a korábbi harcokban ezen a helyen három német katona vesztette életét, de áldozatuk nem volt hiábavaló, hiszen a biztonsági helyzet javulása megteremtette a fejlesztési beruházások lehetőségét, melynek első jele ez az útfelújítás.

Sherzad tábornok beszédében köszönetét fejezte ki a támogatásért, amely lehetővé tette a projekt megvalósítását.

1595927740