Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Google Earth: növekvő szerep a hadviselésben

Szöveg: Háború Művészete |  2008. szeptember 8. 6:10

Már közel két éve annak, hogy a Google Earth révén mindenkinek lehetősége van a kereskedelmi műholdak képeinek megtekintésére. Ez kezdetben igen nagy problémát jelentett a hadseregek számára, hiszen a pusztán kedvtelésből szörfözgető internetezők is fontos és titkos katonai információkra bukkanhatnak.

Ennek következtében a Google igen kellemetlen helyzetbe került, hiszen számos katonai elöljáró követelte a fotók hozzáférésének korlátozását. Néhány ország egyszerűen letiltotta a Google Earth-t, aminek teljes körű kivitelezése azonban szinte lehetetlen. Egy évvel ezelőtt ugyanakkor a dolgok rendeződni látszódtak, hiszen úgy tűnt, hogy az oldalakhoz való tömeges hozzáférést korlátozták. Ez egy igen elterjedt jelenség, hiszen ha például egy műholdfelvételt több millió felhasználó kielemez, akkor ezek az emberek különböző fórumok segítségével hasznos információkhoz juthatnak, és sokszor olyan dolgokat is felfedeznek, amikre még a profik sem jöttek rá. Ebből többek között a hírszerző ügynökségek is profitálhattak, hiszen így villámgyorsan elterjedt például a kínai hadsereg látványos fejlődésének a híre is.

A felmerülő problémák következtében a Google igyekszik majd teljesíteni az egyes katonai területek kéréseit, amely alapján nem vagy csak részlegesen fognak látszódni ezek a területek a műholdképeken. A korlátozások ellenére az újságírók továbbra is igen hasznos információforrásnak tekintik a Google Earth-t, amely a közeljövőben újabb, még részletesebb képet adó műholdak felvételeit fogja továbbítani a felhasználók milliárdjai számára.