Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a gyaloghídnál

Szöveg: Szűcs László |  2009. december 14. 13:02

Az 50. héten, azaz december 7–13-a között 24 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül hét esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2247 bejelentést kaptak.

December 8-án, a Szolnok megyei Zagyvarékason, a Rákóczi úton található egyik építkezésen a második világháborúból visszamaradt tüzérségi lövedéket találtak a munkások. A helyszínre érkezett tűzszerész járőr – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – a 75 milliméteres, magyar gyártmányú aknavető gránátot a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

December 10-én a 6-os számú főút 99-es kilométerszelvényében, az M6-os autópálya építése során bukkantak a munkások egy 88 milliméteres repeszgránátra. Természetesen azonnal értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit. A gránátot az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyanezen a napon a főváros XI. kerületéből, a Bocskai útról érkezett a jelezés a tűzszerész és hadihajós zászlóalj ügyeletére, hogy egy építkezésen második világháborús puskát találtak. A szerencsére veszélytelen fegyvert az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

December 11-én Szolnokról riasztották a Magyar Honvédség tűzszerészeit, mivel a Tisza-parti sétányon, az iskolától alig ötven méternyire, egy gyaloghíd építése közben egy 81 milliméteres, magyar gyártmányú aknavetőgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

December 12-én a Fejér megyei Velencefürdőről telefonáltak a honvédség tűzszerészeinek, hogy a vasútállomástól alig kétszáz méterre, földmunkálatok közben világháborús gránátot találtak. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy robbanóanyagot nem tartalmazó 82 milliméteres aknavetőgránát került elő, amelyet a központi gyűjtőbe szállítottak.