Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a telephely kerítésénél

Szöveg: Szűcs László |  2010. december 23. 6:09

Az év vége közeledtével egyre kevesebb a munkájuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Az 50. héten, azaz december 13–19. között mindössze négy bejelentést kaptak. Ezek közül két esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő főnökségének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2091 bejelentést kaptak.

December 13-án a főváros X. kerületéből kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, amely szerint a Kőbányai úton, egy gépjárműjavító telephely kerítésének tövében, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr megállapította, hogy a földből egy 88 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránát került elő, amelyet a központi gyűjtőbe szállítottak.

December 15-én a Vas megyei Egyházasrádócról értesítették a tűzszerészeket, hogy a 86-os számú főúttól alig harminc méterre, a szántóföldön, földmunkák közben, több világháborús robbanószerkezet került elő. A Vörös Mihály főhadnagy vezetésével helyszínre küldött járőr a terület átvizsgálása során összesen két darab, 81 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránátot talált. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.