Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát volt a patakparton

Szöveg: Szűcs László |  2012. június 12. 7:16

A 23. héten, azaz június 4–10. között 57 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 27 esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a
honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2012-ben eddig összesen 1150 bejelentést kaptak.

Június 4-én Debrecenből, a Vikepércsi útról kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint az egyik magánház kertjében – földmunkák közben – világháborús robbanószerkezetet találtak. A Komjáti Krisztián főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 88 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránát került elő, amit a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Június 5-én Seregélyesen akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, a patakpart tisztítása közben ugyanis egy 85 milliméteres páncéltörőgránátot találtak. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon Gyöngyösről is kaptak egy bejelentést a tűzszerészek: a helyi vízmű területén, az általános iskolától ötven méterre két darab, 45 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló gránát került elő a földből. A robbanószerkezeteket a Komjáti Krisztián főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr szállította el a helyszínről és semmisítette meg a közelben kijelölt területen.

Június 8-án Sárbogárdra vonultak ki a Magyar Honvédség tűzszerészei, mivel a Vörösmarty út egyik családi házának udvarán, földmunkák közben egy második világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. A 150 milliméteres, német gyártmányú repesz-romboló gránátot a Hadházi Sándor zászlós vezette tűzszerészjárőr szállította el a helyszínről.

Ugyanezen a napon Nagykőrösön is akadt dolguk a tűzszerészeknek: a Cifrakert úton ugyanis egy világháborús robbanószerkezetet találtak. A 105 milliméteres, német gyártmányú repeszgránátot a Strak Vince főtörzsőrmester vezette járőr semmisítette meg.