Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a kertben

Szöveg: Szűcs László |  2008. március 25. 12:23

A tizenkettedik héten, vagyis március 17–23-a között 52 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek húsz esetben kellett soron kívül intézkedniük. Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegvezető-helyettese a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: idén eddig összesen 354 bejelentést kaptak.

Még március 18-án a főváros XI. kerületében, a Citeró utcában, egy családi ház tetőterének felújítása közben, a padlástérben bukkantak összesen 16 darab, 8 milliméteres gyalogsági lőszerre. A helyszínre kiérkező tűzszerész járőr – Zsolnay Gábor főhadnagy vezetésével – a világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezeteket a közelben kijelölt biztonságos helyen megsemmisítette.

Ugyancsak ezen a napon, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongán, a Kossuth utcában, csatornaásás közben bukkantak rá egy rozsdás robbanószerkezetre. Strak Vince törzsőrmester, tűzszerészjárőr-parancsnok a helyszínen megállapította, hogy egy 82 milliméteres aknagránát került elő, amelyet a közelben megsemmisített.

Később ugyanennek a járőrnek Nyíregyházára kellett vonulnia. A Kállói utcában lévő egykori MÉH-telepen ugyanis világháborús lövedékre hasonlító tárgyat találtak. A helyszínen kiderült, hogy egy üres, 120 milliméteres aknagránát a került az ócskavasak közé. A szaknyelven nem robbanó testnek nevezett szerkezetet a tűzszerész járőr a központi gyűjtőhelyre szállította.

1595874624
 

Március 21-én, a Fejér megyei Baracskára hívták a honvédség tűzszerészeit. Az Akácos utca egyik családi házának kertjében, a tavaszi földmunkák során ugyanis világháborús robbanószerkezetek találtak. Lakatos Sándor törzsőrmester, járőrparancsnok a helyszínen 17 darab 105 milliméteres repeszromboló gránátot talált, amelyeket a központi gyűjtőhelyre szállított.