Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátot találtak az Öreg-tó medrében

Szöveg: Szűcs László |  2011. november 3. 6:29

A 43. héten, azaz október 24–30. között 53 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 21 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Sulykovszki Róbert zászlós, az alakulat felderítő tűzszerésze a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2366 bejelentést kaptak.

Október 26-án Tatáról érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére, hogy a téli hónapokra leeresztett Öreg-tó medrében feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a mederből egy szovjet gyártmányú, 57 milliméteres páncéltörő gránát került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Október 28-án Székesfehérváron akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A vasúti töltés javítása közben került elő három darab 76 milliméteres, szovjet gyártmányú páncéltörő lőszer. A veszélyes, második világháborúból visszamaradt robbanószerkezeteket a Sulykovszki Róbert zászlós vezette tűzszerészjárőr szállította el a helyszínről.

Október 29-én Gántra riasztották a tűzszerészeket. A Hegyalja úton, egy ház bontása közben bukkantak a munkások egy szovjet gyártmányú, F1-es típusú kézigránátra. A világháborús robbanószerkezetet a Komjáti Krisztián törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.