Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyerekeket mentett a jeges vízből a győri őrmester

Szöveg: Andor Tamás mk. õrnagy |  2010. március 4. 9:51

Február utolsó vasárnapján két győri fiú csúszkált az adyvárosi tó olvadó jegén. Mintegy tíz méterre a parttól a két gyerek alatt beszakadt a jég, de szerencsére néhány közelben sétáló járókelő látta, hogy mi történt, és azonnal a segítségükre siettek. A három megmentő: egy katona, egy biztonsági őr és egy üzletkötő.

Egy közelben parkoló autóból előkerült egy speciális, dupla vontatókötél, melyet többszöri próbálkozásra sem tudtak a fiatalok közelébe dobni. Ekkor ért oda Zsíros Péter a 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred őrmestere, aki a Honvédségnél tanult „dobókörte" technikával a fiúk közelébe dobta a kötelet. A két fiatal egymást vonszolva kúszott a jeges vízben az életet jelentő kötélig. Zsíros őrmester harmadmagával a meredek, sáros parton teljes erőből húzta a fiúkat, miközben néhány járókelő hölgy pedig az ő ruhájukba kapaszkodott, hogy bele ne essenek a tóba. A sikeres mentés után a két gyerekről lecibálták a vizes ruhákat, és meleg plédekkel takarták be őket, amiket az arra sétáló kismamáktól kaptak.

A fiúknak a sokkhatáson kívül nem esett bajuk, de amint kiderült körülbelül tíz percig voltak a jeges vízben. A kórház, ahová a mentők a kamaszokat megfigyelésre beszállították, ügyeletes orvosától megtudtuk, még öt-tíz percig a vízben maradnak, sokkal rosszabbul is végződhetett volna a felelőtlen játszadozás. Zsíros őrmester szerénységére jellemző, hogy kiléte csak a szülők újsághirdetésben megjelent köszönetnyilvánításakor derült ki.

 

Címkékrakéta