Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött a PRT-9 felkészítése

Szöveg: Csák Tímea ka. |  2010. március 4. 10:50

Lezárultak a különböző missziós jelentkezések, így a felkészüléseket már a kijelölt állományokkal hajtják végre többek között a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségében. A PRT-9 felkészítése mellett elkezdődött a NATO Reagáló Erők 15. váltásának (NRF-15) felkészítése is.

A PRT-9 állományának felkészítése rendhagyó módon, családi napokkal kezdődött, mind Debrecenben, mind Hódmezővásárhelyen. Fontos volt ez azért, hogy családok a kezdetektől tisztában legyenek azzal, mi vár hozzátartozójukra úgy a felkészülés, mint a hat hónapos misszió alatt. A rendezvények eredményességét bizonyítja, hogy a tájékoztatók után kevés volt a visszalépő. „A családokat sikerült megnyugtatni a várható nehézségekről, így előreláthatóan mindenki „biztos hátországgal" vág neki a feladatnak"- fogalmazott Lippai Péter ezredes, a PRT-9 állományának tervezett parancsnoka.

Az NRF-15-ből az 5/62 zászlóalj biztosít egy szakaszt a Multi – National Land Force alegységébe. Mint azt Szloszjár Balázs őrnagy, az 5/62 zászlóalj parancsnoka elmondta, a NATO hat hónapos váltásokkal létrehozott egy ún. készenléti erőt, amely öt és harminc nap készenléttel képes bármilyen feladat megoldására a NATO teljes műveleti spektrumán belül. Ez magában foglalja a harc tevékenységeket, a béketámogatást, de a katasztrófa-elhárítást is. Mindez nem jelent újdonságot, hiszen jó néhány évvel ezelőtt a vásárhelyiek az NRF-5 váltásában, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár 1. zászlóalja pedig az NRF-8 váltásában vállalt szerepet.

 

A PRT-9 kijelölt állományának felkészülése március 1-jével kezdődött az ún. egyéni, általános felkészítésekkel, amelyek három hétig tartanak majd a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában. Azt követően két hét időtartamban az egyéni, speciális felkészítésre kerül sor az ország különböző pontjain. Mint Lippai Péter ezredes úr elmondta, akkor már a tervezett beosztásoknak megfelelő ismereteket sajátítják el az érintettek. Az az állomány, amely a ZHCS- ban is érintett, április 26-tól már a „0" ponti gyakorlótéren hajtja végre feladatait. Pár nap után azt követi a két hetes „CLEVER FERRET (Okos Menyét) 2010" Gyakorlat, ahol a PRT-9 váltása, mint gyakorló állomány fog részt venni teljes személyi állománnyal. Ott lehetőség lesz afganisztáni szenárió szerint működni egy olasz vezetésű regionális parancsnokság alárendeltségében. A PRT-9 mellett feladatot vállal az 5/62 zászlóalj és az NRF-15 állománya is együttműködve az olasz Hegyi Dandár 7. Ezredével, illetve a szlovén 1. Dandár elemeivel.

A június elején befejeződő gyakorlatot egy hetes átmeneti időszak követi majd, amikor is a különböző erők visszacsoportosításra kerülnek a helyőrségekbe. A PRT-9 kiképzése egy újabb négy hetes ütemmmel Hajdúhadházon folytatódik, amikor is az első három hét intenzív kiképzést foglal magába. Ez a hónap utolsó napjaiban záró-gyakorlattal végződik. Végül a szükséges ügyintézések mellett sor kerül a személyi elbeszélgetésekre is, amikor is már minden katona végső beosztásába kerül. A tervek és a remények szerint azt követően négy hetes szabadságolás lesz, hogy augusztus első felében a kiindulás előtti utolsó simításokat is elvégezhessék, és részt vehessenek a búcsúztató ünnepségen.

 

Az 5/62 zászlóaljra is további feladatok várnak. Együttműködve a 3. zászlóaljjal júliusban előttük áll a vízi vezetési felkészítés. S bár szeptemberben a 62-esek túlnyomó többsége már Afganisztánba utazik, az itthon maradottak Várpalotán az 5/1 zászlóalj harcászati ellenőrzésén vesznek részt. Az év második félévben az állomány fő tevékenysége a szinten tartás lesz- vázolta a további terveket Szloszjár Balázs őrnagy. Októberben és novemberben már valamivel speciálisabb felkészítésekre térnek át, amelyek mellett egy téli kiképzési mozzanatot hajtanak majd végre.

A Tartományi Újjáépítési Csoport 9. váltásának tervezett parancsnoka szót ejtett arról is, hogy a jelentkezők létszámából adódóan versenyhelyzet teremtésére nyílik lehetőség. A cél természetesen ezzel az, hogy mindenkit teljesítménye alapján választhassanak ki. Hiszen a parancsnok nem titkolt szándéka, hogy a legjobbak közül választhassa ki „csapatát, ezzel is növelve a rájuk váró feladatok sikeres végrehajtását minél kevesebb hibával.

A kontingens gerincét a MH. 5. Bocskai István Lövészdandár állománya képezi, a legtöbb beosztást azonban a dandár törzs és az egyéb harctámogató, harckiszolgáló támogató alegységek mellett az 5/62 zászlóalj katonái töltik be.
Lippai Péter ezredes úr kitért arra is, hogy az eddigi tapasztalatok azt mutatják, egy- egy felkészülés alkalmával 40 %-os lemorzsolódásra lehet számítani. Most bonyolultabbá válik a felkészítés azért is, mert az 5/62 zászlóaljara ezúttal több feladat is hárul egy időben. Mint fogalmazott, ez az időszak nagyon sok távollétet jelentenek a családok számára. Nem megszokott, hogy egy felkészülés a kiutazás előtt már hat hónappal megkezdődik és végig intenzíven zajlik. Ez idő alatt több probléma is felmerülhet mind család, mint egészségügyi szempontból. Éppen ezért is biztat mindenkit a kitartásra, a fizikai erőnlét növelésére és arra, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából.

 

Fotó:  Lippai Péter ezredes