Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korszerűsítik a brit Lynx AH9 helikoptereket

Szöveg: JETfly |  2010. március 4. 11:46

A brit védelmi minisztérium bejelentette, hogy a 22 darabos Lynx AH9 többfeladatú helikopterflotta egészére kiterjesztették azt a korszerűsítési programot, melynek keretein belül a forgószárnyasokat AH9A konfigurációra módosítanák. Az AgustaWestland által gyártott, tavalyi év során átadott négy darab modernizált helikopter Afganisztánban fog szolgálatot teljesíteni.

Első körben 12 darab Lynx AH9 korszerűsítéséről állapodtak meg a felek, amely azonban opciót tartalmazott további 10 darab AH9-es felújítására is. A védelmi minisztérium döntése értelmében a britek élnek az opcióval, így mind a 22 darab Lynx AH9-et modernizálják az AH9A változatra.

A korszerűsítési program részeként átadott első Lynx AH9A helikoptereket Honeywell/Rolls-Royce LHTEC CTS800-4N típusú hajtóművekkel szerelték fel, a pilótafülkét pedig hibrid analóg/digitális rendszerekkel és modern kommunikációs eszközökkel látták el.

Szemben elődjével, az AH9A bevethető lesz az Afganisztánban májustól szeptemberig tartó igen magas hőmérsékleti viszonyok mellett is. A pilóták az afganisztáni küldetés előtt egy héthetes típusátképző tanfolyamon vesznek részt.