Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

További Super Horneteket vásárolna a Pentagon

Szöveg: JETfly |  2010. március 4. 12:04

A Pentagon az amerikai honatyák jóváhagyását várja további 124 db F/A-18E/F Super Hornet megvásárlására, miután a Boeingtől elfogadható árajánlatot kaptak – derült ki William Lynn védelmi miniszterhelyettes, az Egyesült Államok Kongresszusához intézett február 26-i leveléből.

Az elmúlt évben az Egyesült Államok Kongresszusa felhatalmazást adott a haditengerészetnek, hogy tárgyalásokat folytasson további 124 db Super Hornet megvásárlásáról, továbbá meghatározta a döntés meghozatalának határidejét, amelyet 2010. március elejére tűzött ki.

Ez év február elején a haditengerészet magas rangú tisztviselői úgy nyilatkoztak, hogy a Boeing 89 db repülőgépről szóló javaslata nem tartalmaz megfelelő feltételeket a repülőgépek megvásárlásáról. Majd ezt követően kijelentették, hogy egy új Boeing javaslat szerint, 66 db F/A-18E/F Super Hornet és 58 db EA-18G Growler repülőgép, amely az F/A-18E/F Super Hornet elektronikai hadviselésre áttervezett verziója, hadrendbe állításáról lenne szó a 2010-től 2013-ig terjedő időszakban, amely 10%-os megtakarítást jelentene éves szinten.

A haditengerészetnek, együttműködve a védelmi minisztérium hivatalával, szüksége volt gondolkodási időre, hogy megfelelően tudja értékelni a javaslatot, ugyanis a Boeing legutoljára adott javaslata eléggé közel volt a döntési határidő lejártához.

Ráadásul a haditengerészet és a légierő magas rangú tisztviselői kijelentették, hogy újra kell értékelniük az F-35 Joint Strike Fighter programot, ugyanis az előreláthatólag valószínűleg 13 hónapot késik. Ennek következményeként a légierő illetékese úgy nyilatkozott, hogy az F-35 hadrendbe állítását 2015-re tervezi. 2006-ban, a chicagói székhelyű Boeing vállalat olyan ajánlatot tett az Egyesült Államok haditengerészetének, amelyben a 170 db Super Hornet vadászrepülőgépek darabonkénti ára meghaladja a 49,9 millió dolláros összeget, azonban ez az ajánlat a múlt év áprilisában hivatalosan is érvényét veszítette.