Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ha Irán komolyan gondolja, közölje a NAÜ-vel!”

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 3. 9:54

Ha Teherán hajlandó elfogadni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az urándúsításra vonatkozó ajánlatát, akkor ezt a NAÜ-vel kell közölnie – jelentette ki kedden a washingtoni külügyminisztérium szóvivője. P.J. Crowley ezt arra reagálva mondta, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő tévéinterjúban közölte: országa hajlandó elfogadni az ajánlatot.

A NAÜ októberben azt az ajánlatot tette Iránnak, hogy magas fokon dúsított üzemanyaggal látja el kutatóreaktorát, ha Irán hajlandó külföldön tovább dúsíttatni gyengén dúsított uránkészletét, és ezzel elhárítja a gyanúját annak, hogy atomfegyver előállítására törekszik.

Ez volt az első olyan alkalom, amikor az elnök nem sorolta azokat a feltételeket, amelyeket Irán október óta rendszeresen elmond, ha a NAÜ-ajánlatról van szó.

„Mi azt mondjuk: adunk 3,5 százalékos dúsítottságú uránt, és cserébe megkapjuk az üzemanyagot. Beletelik 4-5 hónapba is, amíg megkapjuk. Ha külföldre küldjük a már valamennyire dúsított uránunkat, ők viszont nem szállítják reaktorunk számára a 20 százalékos dúsítottságút, akkor majd mi előállítjuk azt itthon" – jelentette ki Ahmadinezsád. Arról azonban nem beszélt, hogy mekkora mennyiségre gondol.

Az amerikai külügyminisztériumi szóvivő azt mondta: „Létezik egy fórum, amelyen nyilvánvalóvá tehető, hogy ez egy komoly válasz, mégpedig a NAÜ. Ha Irán komolyan gondolja, amit mond, akkor közli a NAÜ-vel, hogy hajlandó elfogadni az asztalon lévő ajánlatot. Mi viszont nem akarunk változtatni ezen az ajánlaton, nem érdekünk annak újratárgyalása" – szögezte le.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő azonban megengedőbben nyilatkozott: „Ha Iránnak van valamilyen új mondanivalója, akkor mi hajlandók vagyunk azt meghallgatni".