Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha nem tudsz cukrot adni, legalább beszélj édesen!

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. május 11. 6:01

Kétségtelen, hogy sokat hallunk-olvasunk a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásáról. De vajon egészen konkrétan milyen is a mindennapi élet arrafelé? Hogyan, mit és miért tesznek ott a katonák? És mi mindebben a szerepe az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ katonáinak, akik napi kapcsolatban vannak a helyiekkel és gyakorlatilag minden gondjukat ismerik? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ, kerekasztal-beszélgetés formájában a honvedelem.hu. Írásunk második része!

Mi célt szolgál a teázási ceremónia és miért kell mindenképpen részt venni benne?

Harmath Tamás: Arrafelé nem divat ajtóstul rontani a házba. Itthon egy köszönés után máris leülünk és rögvest a tárgyra térünk. Ez ott kinn nem működik. Meg kell inni két teát, el kell beszélgetni az időjárásról, vagy bármiről; és ez jóval hosszabb idő, mint amit Európában megszoktunk. Nálunk ugye esetleg egy-két bevezető mondat hangzik el, de általában a másik nem is kíváncsi igazán a szokásos „hogy vagy" kérdést követő válaszra. Ott viszont igen és bizony ez az ismerkedő beszélgetés hosszú tíz percekbe telhet úgy, hogy a jövetelünk, ottlétünk céljáról még egy szót sem szóltunk. Nagyon el lehet rontani a beszélgetést azzal, ha az ember rögtön a téma felé próbálja irányítani a társalgás folyamát.

 

Molnár Mihály: Nekünk van óránk, az afgánoknak meg idejük. Ők ráérnek akár egész nap beszélgetni a cimboráikkal. Nyilván van dolguk, de a vendégekre napokat képesek áldozni. Ez számunkra azért probléma, mert a tipikus katonamentalitással szöges ellentétben áll, viszont ha figyelmen kívül hagyjuk ezt a szokást, akkor a tevékenységünk nem lehet sikeres. Be kell építeni a kulturális tudatosságot a katonai köztudatba. Ki kell lépnünk önmagunkból.

Koppányi Zsuzsanna: Arra szoktuk felkészíteni a katonákat, hogy a missziós területre kiérve, mindenképpen éri őket egy kulturális sokkhelyzet. Ezt semmilyen kiképzés nem tudja semmissé tenni, de nem is kell, mert talán kicsit még jót is tesz az embernek. A felkészítésen azért megpróbáljuk ennek minimalizálni a hatását. Szeretnénk azt elérni, hogy ha valaki meg is lepődik elsőre, érzelmei ne üljenek ki az arcára. Ha pedig váratlan szituációval szembesülnek, próbáljanak meg valamilyen módon alkalmazkodni hozzá.

Hetzmann Diána: A nyitottság tud megoldani mindent. Fel kell készülni mindenre és az ellenkezőjére is.

MM: Pozitívan kell hozzáállni. Úgy kell kimenni, hogy meg akarom ismerni ezt a különös kultúrát. Mindenre pozitívan kell rácsodálkozni, fogjuk fel úgy, hogy mindebből csak jó sülhet ki.

HT: Fontos, hogy a katonák ne minősítsék a látottakat. Ha számukra idegen, meglepő, vagy meghökkentő dolgot tapasztalnak, ne lehessen ezt leolvasni róluk. Elítélni, negatívan értékelni, vagy lenézni őket szigorúan tilos. Ez nagyon fontos, mert a magyar katonáknak mindig is ez volt úgymond a legfőbb fegyverük. Elfogadóbbak vagyunk, mint a nyugati ISAF-katonák és partnerként tekintünk az afgánokra. Ez mindenképpen pozitívabb képet fest rólunk.

MM: Van egy pastu mondás, ami ide illik. Nem szó szerinti fordításban azt jelenti: ha nem tudsz cukrot adni, akkor legalább beszélj édesen. Ez a magyar PRT-re különösen igaz, mert nyilván az anyagi lehetőségeink végesek, de tisztelettudóan, kulturáltan, normálisan viselkedünk, ami viszont megfizethetetlen.

De csak „édes beszéddel" nyilván nem lehet eredményt elérni.

HT: Természetesen nem, ezért vannak a különféle projektek. Ezeket két csoportba oszthatjuk. Az első csoportba tartoznak a kisebb költségvetésű, azonnali hatású CIMIC-projektek, amelyeket a katonai erő elfogadottsága céljából valósítunk meg. Ilyen például mondjuk egy vizesblokk építése, vagy egy iskola felújítása.

Ezek zömmel olyan területeken valósulnak meg, ahol a megítélésünk javításra szorul, de összhangba lehet hozni őket az aktuális katonai műveletekkel is. Ilyen kisebb projektből egy évben lehet akár kétszáz is. A másik kategóriába tartoznak a középtávú fejlesztési projektek, mint például egy iskola, vagy egy kórház építése. Ezekből egy évben maximum tíz valósul meg. A középtávú fejlesztési projekteket az ötéves Tartományi Fejlesztési Tervből merítjük. Ezt a tervet az afgán igényeknek megfelelően állították össze és voltaképpen ezeket valósítjuk meg. Látható, hogy a két kategória között jelentős eltérés van. A CIMIC-projekt a biztonságot, az elfogadottságot növeli. A középtávú projektek végleges helyszínén pedig már adott az alapszintű biztonsági helyzet. Ezzel is elősegítjük azt a képet, hogy ahol a biztonság, ott a fejlődés és ezért az afgán fél is tehet.

 

HD: Nagyon lényeges, hogy a PRT felé támasztott elvárásokat mennyire sikerül teljesíteni. Az afgánok közül már az átlagember is nagyon sok mindenre rálát, össze tudja hasonlítani az egyes tartományokban történt fejlesztéseket és nem jó, ha nagy különbségeket lát. Fontos szempont az is, hogy a biztonsági helyzet függvényében mekkora területet tudunk lefedni, eljutnak-e mindenhová a katonáink. Ráadásul nyilván számít az ő attitűdjük is: aki eleve nem kedvel minket, azt nehezen fogjuk tudni meggyőzni. Egyébként Afganisztánban minden napi cselekedetünk hatása viszonylag rövid és eléggé gyorsan feledésbe merül. Ezért nagyon fontos, hogy folyamatos legyen a tevékenység…

MM: …viszont a táliboktól való rettegés mélyen gyökeredzik, ezért fontos a folyamatosság, az állandóság. Az elfogadottsági szint aktuális állapota több tényezőtől is függ. Ilyen tényező például a tálib propaganda, a régióban éppen zajló katonai akciók, vagy az esetlegesen a térségben újonnan megjelenő katonai erő is.

Milyen formában érkezhetnek afgán igények a PRT-hoz és mi történik utána?

HT: Egyfelől aláírt dokumentum formájában, másfelől viszont bárki megkereshet minket személyesen is a táborban, ahol ügyfélszolgálati irodát működtetünk. Ezeket az igényeket minden esetben felül kell vizsgálni. A járőr kimegy a megfelelő szakemberrel a területre, felmérik az igényt, aztán ha úgy döntünk, hogy a projekt megvalósítható, beindul az engedélyeztetési folyamat. Az engedélyek birtokában, lehetőség szerint, helyi vállalkozóval végeztetjük el a munkát. Előnyt élveznek azok a projektek, ahol a helyi közösség részt vállal az adott projektben, főleg munkával. E módszernek az előnye,  hogy a lakosok sokkal inkább magukénak érzik a projektet, ha részt vesznek annak felépítésében.


(Folytatjuk!)

 Fotó: Rácz Tünde / MH PRT