Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha Szentesről indulni kell…

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. június 19. 21:05

A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj víztisztító századából egy víztisztító szakasz részt vesz az NATO Reagáló Erők (NRF) 11. váltásának állományában. Közeledve a készenlét eléréséhez, a szakasznak fel kell készülnie egy esetleges utazásra is, mely a bevetés helyszínére való eljutást jelenti.

A szakasz jelentős eszközállománnyal rendelkezik, melyek szállítása elsősorban vasúton történik. Ennek alapvető követelménye a vasúti be- és kivagonírozás szabályainak, folyamatainak pontos ismerete, valamint a technikai eszközök vasúti kocsikon történő biztonságos mozgatásának, majd szabályos rögzítésének gyakorlása.

Erre készült fel a szakasz június 18-án a szentesi vasútállomás rakodóterén módszertani foglalkozáson. A személyi állomány nem kis izgalommal várta a kezdést, hiszen olyan nemrég rendszerbe állított konténerszállító technikai eszközt is felsorakoztattak, mellyel idáig nem került még sor vasúti szállításra.

Jagadics Péter főhadnagytól, az NRF-11 víztisztító szakasz parancsnokától megtudtuk, a módszertani foglalkozás célja, hogy az állomány elsajátítsa a szerelvények, a technikai eszközök előkészítését, a be- és kirakodást, a rögzítések módjait és a biztonságos mozgást eredményező jelekre, jelzésekre történő tevékenységet.

A foglalkozáson Rába H14 szállító tehergépkocsi, Rába H18 és MAN HX32 konténerszállító tehergépkocsik vagonírozását hajtotta végre az állomány. A konténerszállítók sajátossága vagonírozás során, hogy a konténer-felépítményt le is teszik a járművek a vasúti kocsira a biztonságos rögzítés érdekében. A MAN alvázra szerelt rakodó-berendezés, a vasúti kocsi mellé állva, oldalirányból is képes a konténert átemelni a vagonra.

A technikai eszközök fel- és lerakását pontosan, gyorsan és biztonságosan végrehajtotta az állomány.

1595877623

Ez nagyon fontos, hiszen a szakasznak képesnek kell lennie nemzetközi együttműködésben, műveleti területen végrehajtott vagonírozásra is – mondta Jagadics főhadnagy.

Kép és szöveg: Juhász László