Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Rendkívül bizonytalan ez a megállapodás”

Szöveg: Szűcs László |  2008. június 19. 20:45

Egyiptomi közvetítéssel sikerült tető alá hozni egy Izrael és a Hamász közötti fegyvernyugvásról szóló megállapodást. A kedden létrejött és helyi idő szerint szerda reggel hat órától életbe lépett egyezség azonban rendkívül törékeny és bizonytalan.

– A Hamász és Izrael között – egyiptomi közvetítéssel – egyfajta fegyvernyugvási megállapodás jött létre. Tehát a közhiedelemmel ellentétben az egyezség nem egy békeszerződés, és nem is egy hosszú távra szóló fegyverszünet, hanem „mindössze" egy olyan fegyvernyugvásos időszak, amely rendkívül bizonytalan, bármikor véget érhet – mondta a honvedelem.hu kérdésére Gazdik Gyula egyetemi
docens, az ELTE Társadalomtudományi Kara Közel-Keleti
Kutatóközpontjának vezetője. A szakértő szerint a kölcsönös gyanakvást, bizonytalanságot jól mutatja, hogy az izraeli hadsereg továbbra is készenlétben marad, a Hamász részéről pedig azzal fenyegetőznek, hogy azonnal semmisnek tekintik a megállapodást, ha a zsidó állam a legkisebb mértékben is felrúgja azt.

1595877622

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy a fegyvernyugvási egyezmény megszületéséhez a Gázai övezetben kialakult helyzet teljes ellehetetlenülése vezetett. Az övezetből induló támadások egyre komolyabb biztonságpolitikai kockázatot jelentettek Izrael számára, Vagyis katonailag a Gázára meghirdetett izraeli bojkott nem vezetett eredményre, ugyanakkor az itt élőknek egyre súlyosabb nélkülözéssel kellett szembesülniük. Mindeközben északon a Hezbollah-nak is sikerült újraszerveznie erőit, az ebből adódó kockázati tényezők növekedése ugyancsak hozzájárult a megállapodás megszületéséhez.

1595877622
Gazdik Gyula hozzátette: szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt, 2003. június 29-én már történt egy hasonló próbálkozás, igaz az akkorit nem lehet összehasonlítani a jelenlegi megállapodással. Akkor a Hamász, az Iszlám Dzsihád és a Fatah egyoldalú tűzszünetet hirdetett. A Hamasz és a Dzsihád három-három, a Fatah pedig hat hónapra helyezte kilátásba a fegyvernyugvást, amibe Izrael csak hallgatólagosan egyezett bele, vagyis nem vállalt semmiféle kötelezettséget. Az eredmény: az erőszak ördögi köre néhány héten belül folytatódott.

A jelenlegi megállapodás azért más, mert egyrészt hosszú ideig tartó, közvetítőkkel történő tárgyalások eredménye, másrészt pedig az izraeli vezetés részéről sem csak hallgatólagos.

Az ELTE docense elmondta: a Hamász és Izrael között létrejött megállapodásnak két szakasza van. Az egyik a fegyvernyugvás, illetve a Gázai-övezet bojkottjának az enyhítése. A második szakaszban pedig – a tervek szerint – sor kerül a palesztin foglyok, illetve a két éve elrabolt izraeli katona szabadon bocsátására.

– A megállapodást a térségbeli politikai tényezők is támogatják, hiszen mindezzel lehetőséget látnak arra, hogy valamilyen pozitív előjelű folyamat kezdetét vegye és Szíria és Izrael, illetve Libanon és Izrael között is elinduljanak tárgyalások. Persze a jelenlegi helyzetet bármi felboríthatja, mindenesetre bíztató fejleményként értékelendő a jelenlegi fordulat – mondta Gazdik Gyula, aki szerint a fegyvernyugvási megállapodás egyben azt is jelzi, hogy a Hamász nem egy megkerülhető tényező a térségbeli rendezési folyamatban és valószínűleg az elkövetkező időkben tárgyalások indulnak meg a Hamász és a Fatah között is. Vagyis egyértelműen kijelenthető, hogy a Hamász nélkül nincsen palesztin-izraeli rendezés.

1595877622

A biztonságpolitikai szakértő végezetül ismételten hangsúlyozta: a megállapodás rendkívül törékeny, de legalább van valami remény arra, hogy elindul valamilyen folyamat a szemben álló felek között.