Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha törik, ha szakad, a harmadik C17-es leszállt!

Szöveg: Soproniné Sz. Éva zászlós |  2009. október 15. 11:21

Reménytelenül szürke égbolt alatt, szakadó esőben fogadta a harmadik C-17-es szállítógépet a MH Pápa Bázisrepülőtér egy októberi délelőtt. A zord időjárás ellenére is ünnepi hangulatban várták a nemzetközi bázis katonái és hozzátartozóik a flotta harmadik tagját. Az első géphez hasonlóan most is John D. Zazworsky ezredes landolt a pápai reptéren.

A hatalmas, szürke gép méltóságteljesen szelte ketté az ezüstszínű esővizet a leszállópálya betonján fékezve.
John D. Zazworsky ezredes, a HAW amerikai parancsnoka, kissé elérzékenyülve mesélte el, hogy mennyire jóleső érzés volt számára, mikor Domonkos Miklós ezredes, bázisparancsnok, az „Isten hozott itthon!" köszöntéssel üdvözölte a harmadik C-17-es repülőgép román nemzetiségű másodpilótáját.

A Magyar Honvédség Honvéd Vezérkar vezérkar főnöke, Tömböl László mk.vezérezredes beszédében kihangsúlyozta, a most megvalósult nemzetközi projekt minden nehézség ellenére büszkeséggel tölti el. Reményei szerint nem ez az utolsó új repülőgép, mely a pápai bázisrepülőtér betonján landolt. E jeles alkalmat megtisztelte jelenlétével Pintér Zoltán vezérőrnagy, ÖHP parancsnok helyettes, továbbá a NAMA vezérigazgatója Gunnar Borch Úr is, aki a nemzetközi egység logisztika kiszolgálásáért felelős vezető Brüsszelben.

1595892356
 

Nem véletlenül kapott kiemelt figyelmet a most érkezett C-17-es Boeing, hisz több éves felkészülési időszak után végre megkezdődhet a tényleges feladat végrehajtás a Pápa Bázisrepülőtéren. Ezzel megvalósult az a programtervezet, amihez nagyon sok ember komoly erőfeszítésére volt szükség. A nemzetközi beruházások, egyeztetések, kivitelezések eredményeképpen a NATO tagországok célkitűzései szerint megkezdődhet a stratégiai szállítás a műveleti területekre.

Az elmúlt egy év során meg kellett tanulnia együtt dolgozni 12 nemzet katonáinak, egyeztetni a különböző országokban hagyományos katonai szabályokat, előírásokat, gyakorlatban alkalmazni a NATO kompatibilitást. A repülőgépek biztonságos kiszolgálásával kapcsolatos feladatok szigorú szakképzéseket írnak elő a magyar kezelőszemélyzet részére is. Az elmúlt időszakot az egyre bővülő állomány tanulással és vizsgákkal töltötte. A következő periódus sem ígérkezik könnyebbnek, hisz rengeteg feladat vár a nemzetközi csapatra.

Óriási beruházás valósult meg Pápa Bázisrepülőtéren, ami nem kis terhet rótt a szűkös költségvetésre. Sok lemondással járt ez az ország különböző területén szolgáló többi alakulat számára, tiszteletteljes köszönet illeti meg ezért katonatársainkat.

1595892356
1595892356
 

1595892356
 

Fotó: Galovtsik Gábor