Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Létszámcsökkentés várható a belga hadseregnél

Szöveg: Háború Művészete |  2009. október 15. 11:45

A gazdasági világválság a jelek szerint a belga hadsereget is elérte, mivel az ország védelmi költségvetése az elkövetkező három évben várhatóan 10%-kal fog csökkenni.

A megszorító intézkedések már a jövő évtől elkezdődnek, melytől a belga kormány körülbelül 100 millió euró megtakarítást remél. Ennek természetesen részét képezi a létszámleépítés is, a hadseregtől várhatóan 4000 katonát küldenek majd el, így 2012-re a jelenlegi 38 000 fős létszám 34 000-re apad.

1994-ben még 44 000 katona szolgált Belgiumban. Az elbocsátások mellett a különböző létesítmények is érintettek lesznek, az ország 30 katonai bázisából valószínűleg egytucatnyit zárnak be. Például az üzemben lévő F-16-os vadászgépek száma 60-ról 54-re módosul.

Katonai elöljárók azonban kétségbe vonják a megszorítás szükségességét, mivel ezáltal veszélybe kerülhet a külföldön szolgálatot teljesítő katonák és a missziók hatékony támogatása. Egyes hírforrások már arról számoltak be, hogy az Afganisztánba vezényelt katonák hiányt szenvednek például megfelelő védelmi öltözetből. Afganisztán mellett Belgium Koszovóba, Kongóba és Libanonba is küldött katonákat. Korábban az ország GDP-jének 1.1%-át fordították a védelemre, ami jóval alatta van a NATO 2%-os értékének.