Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús bűnökkel vádolják az albán üzletembert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 14. 6:51

Háborús bűnök vádjával letartóztatott az Európai Unió koszovói rendőri és igazságügyi missziója (EULEX) egy koszovói albán üzletembert. Fahredin Gashit a Bllaca-ügyben folyó nyomozással összefüggésben vették őrizetbe – közölte az EULEX.

A koszovói hírszerző szolgálat egyik – házi őrizetben lévő – volt tisztje korábban arról beszélt, hogy 1999 és 2003 között utasításra részt vett több ember megölésében és más súlyos bűncselekményekben. Az áldozatok olyan koszovói albánok voltak, akikről azt gyanították, hogy együttműködtek a szerbekkel, de voltak közöttük a PDK-val rivalizáló politikai párt, a jelenlegi koalíciós partner Koszovói Demokrata Liga (LDK) vezetői, illetve háborús bűntények szemtanúi is.

Állítólag a most lefogott üzletember is tagja volt a leszámolásokat végrehajtó osztagnak. Konkrétan 1999 júniusában Koszovó középső részén – Pristinától 20 kilométernyire délre – Lipljan járásban elkövetett bűncselekményekkel vádolják. Az EULEX szűkszavú közleményéből nem derül ki több részlet, csak annyi, hogy átkutatták az üzletember házát.