Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: harcászati gyakorlaton és árvízi „bevetésen” a tartalékosok

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: archív felvételek |  2024. szeptember 30. 12:17

A Magyar Honvédség H145M helikoptereit is bevetették a szeptemberi árvíz elleni védekezésben. Többnemzeti harcászati gyakorlatot tartottak a Bakony-hegységben. Már kétezren álltak területvédelmi tartalékosnak a „Szeretem, megvédem!” toborzókampányban. Mindezek mellett egy mesterlövész hivatásába is beleláthatnak az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” című katonai magazinműsor október 1-i adásának nézői.

v20240918_helikopteres_csörlőzés_gyakorlás_Szolnok_FJ (24)

A Közép-Európára lecsapó Borisz ciklon által okozott árvíz elleni magyarországi védekezésben bevetett H145M helikopterek álltak szolgálatban akkor is, amikor a szomszédos országokban tűzoltásban vagy kutatás-mentésben kellett a magyar katonáknak helyt állniuk. A pontos és megbízható feladatvégrehajtás kulcsát az állandó gyakorlatok jelentik. Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár katonái az árvízi védekezés előtt tartott mátrai felkészülésükön nem csak a kutató-mentő feladatokat gyakorolták, hanem a dandár logisztikai képességeit is fejlesztették.

mesterlövész_2

Egy mesterlövésznek több száz méterről és viharos szélben is el kell találnia a mozgó célpontot, de milyen tudásról kell még számot adnia? Az igazi mesterlövész nem csak a világ élvonalába tartozó lövész, hanem kiváló felderítő is, aki gyakran kilométereket gyalogol és kúszik, hogy órákat várakozzon egy lövés leadására, amely után másodpercek alatt kell eltűnnie a helyszínről. A mesterlövész képzés alapjairól Debreceni Tibor, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár zászlósa nyilatkozik.

tartalékosok

A Magyar Honvédség Moonstar 2024 elnevezéssel többnemzeti harcászati gyakorlatot tartott a Bakony lábánál, a Központi Gyakorló- és Lőtéren, ahol a magyar tartalékos katonák mellett a lengyel és szlovák tartalékos erők is bizonyították felkészültségüket és rátermettségüket. A területvédelmi tartalékosok azonban nem csupán ezen a gyakorlaton demonstrálták képességeiket, hanem a gátakon is példamutató tevékenységet végeztek az árvízi védekezés során.

Az adás bemutatja azt is, hogy miképp alakult eddig a június közepén indult Szeretem, megvédem! mottójú, sikeres toborzó kampány, amelynek hatására már kétezren vállalták, hogy területvédelmi tartalékosként szolgálják hazánkat.

Ne feledjék! Minden kedd délelőtt, 11.33-kor „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” az M1-en!