Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: nagymacskától versenylovakig

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: archív felvételek |  2024. október 21. 14:17

Az amszterdami székhelyű KNDS európai védelmi ipari vállalat kiképezte a Leopard 2A7HU harckocsik első magyar kezelőit. Emberéletek múlhatnak a katonaegészségügy telepíthető laboratóriumainak összehangoltságán. Hamarosan új parancsnokot kap a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW). Az alábbi témák mellett a Kincsem Park nemzetközi elismertségével is foglalkozik az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” című katonai magazinműsorának október 22-i adása.

Leopard_2A7HU_KL_1

Történelmi jelentőségű lőgyakorlat: magyar katonák először hajtottak végre kiképzési célú lőgyakorlatot a Leopard 2A7HU harckocsikkal a szomódi lőtéren, az előző hónap végén.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a világ legmodernebb harckocsija kapcsán a magazinműsor stábjának elmondta: az új eszközök rendkívül fontosnak számítanak a Magyar Honvédség nehézdandárjának kiépítésében, így jelentősen hozzájárulnak az ország védelmének kiépítéséhez. A Leopard 2A7HU harckocsik az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj eszközparkját gazdagítják, beérkezésük folyamatos, hadrendbe állításuk hosszú, összetett folyamat.

Ralf Ketzel, a KNDS német vezérigazgatója szerint a modern harckocsi egyedülálló képességeket biztosít, amelyekkel lehetőséget teremt arra, hogy a Magyar Honvédség a „hagyományos, kelet-európai hadseregből nyugat-európai haderővé” válhasson – derül ki az adásból, amely bemutatja a harckocsik leendő állományának kiképzését. Tóth István ezredes, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnoka szólt arról, hogy a gyártói felkészítés szakaszában tizenhat magyar katonát képeztek ki.

bológiai_védelem_MH_EK_2

Az MH Egészségügyi Központ Járványvédelmi és Tudományos Kutató Intézetének állománya telepíthető laboratóriumi képességeivel vonult ki önálló gyakorlatra, ezt már Nagy Ágnes alezredes ismertette a forgatócsoporttal, a kamerák előtt pedig arról beszélt: az általa vezetett intézet a katonaegészségügy speciális részét képezi, alapvető feladata nem a gyógyítás kiszolgálása, hanem a megelőzés, a járvány- és közegészségügyi feladatok ellátása és kiszolgálása. Mint elmondta, világszínvonalúak a különleges telepíthető laboratóriumi képességeik: az ABV (atom-biológiai-vegyi) képesség védelmi-biológiai laboratóriumot és az azt kiegészítő mintavevőképességet rendszeresen felajánlják a NATO Reagáló Erők (NATO Response Forces; NRF) egyik-másik századába.

C-17_KL_4

A katonai magazinműsor nézői betekintést nyerhetnek abba a különleges nemzetközi programnak a kulisszatitkaiba is, amely tizenkét országból jött létre, hogy C–17 Globemasterek segítségével átfogó, stratégiai légiszállító képességet biztosítson tagjainak. Ezeket a nagy hatótávolságú teherszállító repülőgépeket a tagországok katonáiból álló, az MH 47. Bázisrepülőtéren települt Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing; HAW) működteti. „A küldetésünk nagyon világos: bárhol és bármikor hatékony légiszállítási kapacitást biztosítsunk a tizenkét partnerországnak” – mondta Harry Oostema ezredes, az ezred parancsnokhelyettese.

Kincsem_KG_2

Bár a Kincsem Park elsődleges feladata a lóversenyek szervezése és a sportág hazai színvonalának emelése, egyfajta rendezvényközpontként még póni galoppversenynek, többféle szabadidős lovagoltatásnak is otthont ad, miközben idén nemzetközi fogathajtó világkupát is rendeztek a helyszínen, tudtuk meg Szotyori Nagy Ádámtól, a Kincsem Park ügyvezető igazgatójától. Az egyre nagyobb nemzetközi elismertségnek örvendő lóversenytér vezetője hangsúlyozta: „a Kincsem Park a lósportnak ad otthont, de emellett nyitott minden lovas rendezvényre, főleg olyanokra, amelyekre gyerekeket és fiatalokat lehet bevonni.”

Ne feledjék! Minden kedd délelőtt, 11.33-kor „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” az M1-en!