Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadi kincsestár a koronázóvárosban

A múlt ismerete nélkül elképzelhetetlen a jövő

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kormány Gábor |  2023. augusztus 16. 8:22

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum különleges elgondolású tárlata nyílt meg a székesfehérvári Szent István Király Múzeum felújított Rendház épületében, augusztus 15-én, kedden. A megnyitón Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is beszédet mondott.

„Ma, amikor a honvédelmi tárca az innováció és a megújulás jegyében egy új, 21. századi alapokon nyugvó high-tech hadsereg felépítésén dolgozik, nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy a múlt, az örökségvédelem, elsősorban a katonai múlt megőrzése, ápolása és megismerése milyen hihetetlenül fontos szerepet játszik, hiszen a múlt ismerete nélkül nincsen jövő. És ez a katonai múlt az a biztos erkölcsi talapzat, amelyre jelképesen és ténylegesen állhat a katona, amikor esküjét elmondja” – fogalmazott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Hadi múltunk kincsestára – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből címet viselő időszaki kiállítás megnyitóján. A miniszterhelyettes, a tárlat egyik ötletgazdája emlékeztetett: arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a magyar kultúra egyik alapkövét a katonai múlt jelenti, de a hadviselés a magyarok kulturális életét és művészetét is befolyásolta, amely hatványozottan igaz a jelentős katonavárosi múlttal büszkélkedő Székesfehérvár esetében.

„Mindezek figyelembevételével és jegyében indultak útjára és érkeztek meg ide, városunkba július utolsó hetében a Hadtörténeti Múzeum kiemelt értékeit képviselő műtárgyak. A munka itt, a Szent István Király Múzeum Rendház épületében kezdődött meg, ma pedig, a Székesfehérvári Királyi Napok keretén belül nyithatjuk meg ezt a nagyszerű kiállítást” – tette hozzá a honvédelmi tárca államtitkára, a város országgyűlési képviselője.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere megnyitóbeszédében – többek között – úgy fogalmazott, a tárlat a nemzet szabadságának meghatározó alakjaihoz tartozó kiállítási tárgyakat vonultat fel, amelyet minél több diáknak, fiatalnak érdemes látnia. A városvezető egyúttal örömét fejezte ki amiatt, hogy az anyag ilyen formában az egykori koronázóvárosban debütál először.

KRMN5068

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója köszöntőjében rámutatott: az intézmény történetében mindig hagyomány volt a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozat keretében nagyszabású kiállítással kapcsolódni az ünnepségsorozathoz, amely most a fehérvári és budapesti muzeális intézmény közös munkájának eredményeként valósult meg. Mint emlékeztetett: az öt teremben installált, mintegy százötven bemutatott tárgyból álló tárlat évszázadokon átívelő, gazdag összeállítást kínál szúró- és vágófegyverekből, az 1848–1849-ben újonnan létrejött honvédség tárgyi emlékeiből, a 20. század legmagasabb kitüntetéseiből, szemet gyönyörködtető ezüst és porcelán dísztárgyakból, valamint a magyar testőrség relikviáiból és a magyar hadi zászlókból. Számos tárgy kiállításon eddig még nem volt megtekinthető. Pokrovenszki Krisztián arról is beszélt, hogy a Hadi múltunk kincsestára – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című tárlat a Hadtörténeti Intézet és Múzeum jövő márciusban nyíló, nagyszabású székesfehérvári kiállításának előhírnökének is tekinthető.

Dr. Töll László ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka beszédében elmondta, hogy a tárlat korrekt és lélekemelő betekintést enged a hadtörténetbe.

A Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója, dr. Belényessy Károly – egyebek mellett – arról beszélt a közönségnek, hogy a főkiállítás második egysége, a magyar katonazene fényképes történetét bemutató Katonazenészek, zenész katonák című tárlat önálló vagy kísérőtárlatként is felfogható.

A Hadi múltunk kincsestára – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című tárlat december 3-ig látható.