Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halottjai is vannak az észak-koreai támadásnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 23. 11:33

A legfrissebb hírek szerint, egyelőre nem tudják megfékezni azt a tüzet, amelyet a keddi észak-koreai tüzérségi támadás okozott a dél-koreai szigeten. Az ágyúzásnak már legalább két halálos áldozata van, és közben a japán miniszterelnök is készültséget rendelt el. Kína aggódik a kialakult helyzet miatt, Magyarország pedig elítéli az agressziót.

A helyszínről érkező információk szerint, az észak-koreai lövedékek közül sok a szigeten lévő laktanyába csapódott be. A legfrissebb jelentések szerint a támadásban legalább két ember (köztük egy katona) meghalt, további három súlyosan, tíz könnyebben megsebesült. Más forrás szerint a sebesültek között négy polgári személy is van. Egy helyi közigazgatási illetékes szerint legalább 50 lövedék érte a szigetet.
A dél-koreai pénzügyi hatóságok bejelentették, hogy szerda reggel rendkívüli tanácskozást tartanak arról: a támadásnak milyen hatása van a pénzpiacokra és a gazdaságra.
A külügyminisztérium egy meg nem nevezett tisztségviselője közölte: fontolóra veszik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik a támadás ügyét.

Japán készültségben

Kan Naoto japán miniszterelnök utasította kormánya minisztereit, hogy készüljenek fel „minden eshetőségre" a dél-koreai szigetet ért keddi észak-koreai tüzérségi támadás miatt. „Utasítottam őket, hogy készüljenek fel bármilyen váratlan fejleményre, az erre válaszul bevezetendő szigorú intézkedésre, és gyűjtsenek össze minden információt a helyzettel kapcsolatban" – tette hozzá újságíróknak nyilatkozva, amikor az észak-koreai támadás miatt összehívott rendkívüli tanácskozásról távozott.

Peking aggódik

Aggodalmának adott hangot kedden a kínai külügyi szóvivő a két Korea közti legújabb fegyveres konfliktus miatt, és felszólította „az érintett feleket", hogy tegyenek meg mindent a béke és biztonság érdekében.

Kínát is elérték a dél-koreai sziget elleni „állítólagos támadásról" szóló jelentések, Peking aggódik és szükségesnek tartja a valóságos helyzet pontos megismerését – húzta alá Hung Lej (Hong Lei) külügyi szóvivő a külügyminisztérium szokásos keddi tájékoztatóján. Hozzátette: szükségszerű a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalások folytatása.

Magyarország elítéli az agressziót

Magyarország elítéli a Dél-Koreával szemben elkövetett észak-koreai agressziót –
közölte kedden a Külügyminisztérium parlamenti
államtitkára. „Együttérzésünket fejezzük ki Dél-Korea iránt és
támogatásunkról biztosítjuk a viszály rendezését célzó diplomáciai
erőfeszítéseit" – mondta Németh Zsolt az MTI-nek az Országgyűlésben, a külügyi
bizottság ülésének szünetében.

Kapcsolódó cikk:
Észak-Korea ágyútűz alá vett egy dél-koreai szigetet

CímkékENSZtüzér