Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fél évszázad a katonai fegyelem védelmében

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. november 23. 11:23

Az ötven évvel ezelőtti megalakulásra emlékeztek november 22-én Veszprémben, a Helyőrség Rendészeti és Kommendáns Hivatal egykori és jelenlegi dolgozói. Az elmúlt fél évszázad alatt a hivatal feladatköre és a katonai szervezetekkel való kapcsolata nagyon sokat változott.

Az ünnepség első részében Zentai László alezredes, az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred parancsnokhelyettese köszöntötte a hivatal jelenlegi és egykori vezetőit és dolgozóit, majd bemutatta a helyőrség történetét, valamint a katonai alakulatok és a kommendáns hivatal munkáját.

1595910353
Ezt Császár Kálmán őrnagy, a hivatal jelenlegi vezetője emlékezett vissza az elmúlt ötven évre. Hangsúlyozta: a hivatalban folyó munka, folyamatosan követte a városba települt katonai alakulatok szervezeti változásait. Amíg volt sorkatonai szolgálat, a munkájuk jelentős részét az utcai járőrtevékenység kötötte le, nagy energiát fordítottak a városban a katonai fegyelem fenntartására. 

Császár őrnagy kiemelte azt is, hogy a sorkatonai szolgálat megszűnését követően a feladatok között hangsúlyeltolódás következett be, 2007-től a hivatal kilépett a megyei hatáskörből. A lakásgazdálkodásban megkapták Zalaegerszeg, Lenti, Hévíz, Tapolca, Keszthely, Balatonfüred, Devecser, Újdörögd volt helyőrségek lakásügyeinek rendezését. A hivatalvezető kiemelte: mára a többi feladatban is kikerültek a megye területéről, például a „katona rendészeti alkalmazási körzet", valamint a „kegyeleti körzet" is Veszprém és Zala megye egészére terjed ki.

A rendezvény végén a résztvevők megtekintették a légtérellenőrző ezred csapatmúzeumát.

Fotó: A szerző felvételei