Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamarosan átadják az első brazil P-3AM felderítő gépet

Szöveg: JETfly |  2011. január 13. 20:37

A brazil légierő hamarosan átveheti az első P-3AM Orion típusú tengerészeti felderítő gépeket. A szerződést még 2005 áprilisában írta alá a brazil kormány, mely szerint az USA légierejének tartalék gépeiből vásárolnak összesen 12 példányt. A 12 darab P-3A-ból nyolcat átalakítanak P-3AM verzióra, a kilencedik gépet kiképzési repülésekre, míg a maradék három gépet alkatrészforrásnak fogják használni.

A gépek a következőképpen kerülnek átadásra: három repülőgépet 2011-ben, újabb négy gépet 2012-ben, a maradék kettőt pedig 2013-ban adják át. A P-3-as tengerészeti felderítő gépek beszerzése a (Plano Estrategico Militar da Aeronautica) brazil légierő modernizációs programjának keretein belül történt. A modernizált P-3-asok a kiöregedett, és elavulttá vált EMB-111 Bandeirulha (P-95B Bandeirulha) típust váltják le.

Tervek szerint a felderítő gépeket rend és partvédelmi, valamint határrendészeti feladatokra, továbbá az Amazonas területén, drogcsempészek elleni harcra, és felderítési feladatokra fogják bevetni.

Információk szerint a modernizációs program során beépítik az EADS-CASA által fejlesztett FITS (Fully Integrated Tactical System) rendszert, valamint hat többfunkciós folyadékkristályos kijelzőt és a Thales cég avionikáját is.

Továbbá új navigációs és kommunikációs berendezéseket, új robotpilótát, valamint az AGM-84 Harpoon rakéták indításához szükséges HACLCS rendszert is beépítik. Mindemellett megkapják a gépek az éjszakai célfelderítést is segítő Star Safire II elektrooptikai és infravörös eszközt is. Az EADS Military mellett számos brazil cég is besegít a munkálatokba, mint az Atech Negocios em Tecnologias SA, a TAP Maintenance & Engineering and High Technology Aeronautics, és a portugál OGMA SA vállalat is.