Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai hadihajókkal gyakorlatozik a francia repülőgép-hordozó

Szöveg: Háború Művészete |  2011. január 13. 18:49

Az elmúlt napokban vette kezdetét a „Varuna 10” névre keresztelt tengerészeti hadgyakorlat, melyen a francia és az indiai haditengerészet képviselteti magát. A gyakorlatnak ezúttal az Arab-tenger adott otthont. A „Varuna”-t korábban már 11 alkalommal rendezték meg, a legutóbbit 2010 nyarán, a nyugat-franciaországi Brest partjainál.

A „Varuna 10" hadgyakorlaton francia részről a Charles De Gaulle repülőgép-hordozó és kísérőhajói, az FNS Forbin és az FNS Tourville rombolók, az FNS Meuse ellátó hajó, valamint az FNS Amethyste nukleáris meghajtású tengeralattjáró vesz részt. A repülőgép-hordozó fedélzetén pedig Rafale vadászbombázók és Super Etendard csapásmérők, E-2C Hawkeye típusú légtérellenőrzők, valamint helikopterek is a helyszínre érkeztek.

Az indiai haditengerészet is felvonultatja repülőgép-hordozóját, az INS Viraat-ot, továbbá két hazai gyártású fregattot (INS Godavari és INS Ganga), egy Shishumar-osztályú tengeralattjárót, az INS Shalki-t, a repülőgépek közül pedig a Sea Harriereket.

2011. január 7-10. között rendezték meg a „Varuna 10" kikötőben végrehajtandó részét, a gyakorlat tengeri „szakasza" pedig január 11-14. volt között esedékes.

A hadgyakorlat céljai között szerepelt a két flotta együttműködésének fejlesztése, a különböző típusú repülőgépek légi harcának gyakorlása, vegyes kötelékekben végrehajtott védekező és támadó manőverek kidolgozása, valamint a hajócsoportosulások védelme tengeralattjárók és repülőeszközök ellen.

 
1595912719
 
1595912719