Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamarosan győztest hirdet az orosz haditengerészet

Szöveg: Háború Művészete |  2010. november 16. 14:31

Az orosz védelmi minisztérium 2010. november 15-én lezárja az univerzális deszant hadihajóra kiírt zárt pályázatát. Anatolij Szerdjukov, orosz védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy november végéig megnevezik a tender győztesét, és még ez év decemberében aláírják a hadihajók szállításáról szóló szerződést.

Szerdjukov elmondta, hogy az orosz egyesített hajóépítő konzorcium mellett a tenderen francia, spanyol, dél-koreai és német cégek is megmérettetnek. A pályázók között található a DCNS (Directions Techniques Des Constructions Naval) „Mistral"-osztályú helikopter-hordozója, a Navantia „Juan Carlos I" univerzális hadihajója, valamint a Daweoo Marine Shipbuilding & Engineering cég „Dokdo"-osztályú hadihajója.

Németországot a TKMS (ThyssenKrupp Marine Systems) hajóépítő cég képviseli MDH200 projektjével.

Orosz hivatalnokok korábban nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a tenderen indul a holland Schelde Shipbuilding hajóépítő cég „Rotterdam"-osztályú deszant hadihajójával, valamint szintén a lehetséges pályázók közé sorolták az „Admirális hajógyárat", a „Jantatr", az „Északi hajógyárat" és a Balti hajógyárat is.

Korábban az orosz védelmi minisztérium több alkalommal kijelentette, hogy a francia „Mistral"-osztályú helikopter-hordozó vásárlása prioritást élvez. Franciaországgal a hivatalos tárgyalások 2010. március 2-án kezdődtek meg, azonban a tender időszakára 2010. október 26-án azt időlegesen felfüggesztették. A tranzakció várható összege eléri az 1,5 milliárd eurót, amely magába foglalja két darab kész hadihajó megvásárlását, valamint két helikopter-hordozó licenc alapján történő megépítését.