Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hangversenyt adott a központi zenekar

Szöveg: G. I. |  2011. február 25. 17:31

Már jóval a kezdés előtt nagy tömeg várakozott Budapesten, az Olasz Kultúrintézet nagyterménél, ahol február 23-án az MH Támogató Dandár Központi Zenekara adott fúvószenekari hangversenyt.

A zenekar bevonulása után Madarász Iván Erkel Ferenc díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora lépett a mikrofon elé, hogy megossza gondolatait a közönséggel. Kritikusként és zeneszerzőként is elmondta, hogy Magyarországon szűken értelmezik a fúvószenét. A fúvószene fogalmát hazánkban többnyire a katonazenéhez kötik. A szimfonikus zenekar mellett a fúvószenekar is ugyanolyan sokszínű.

1595914805
Elhangzott: a koncert programjában több olyan darab is szerepel, amely szimfonikusokra íródott, ezért ezeket a műveket át kellet írni. Az átiratok szépségét az adja, hogy az eredeti darab komponálásának színesebbé tétele a zeneszerző fantáziájára, tudására és a költőiességére van bízva.

A teltházas koncert első felvonása alatt Kovács Tibor alezredes, az MH Központi Zenekar karmestere és Péntek János őrnagy, karmester-helyettes vezényelt. Klasszikus darabok között felhangzott Vincenzo Bellini, Liszt Ferenc, Johannes Brahms és Ottorino Respighi művei.

A második felvonás Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere vezénylésével kezdődött, majd Kovács alezredes és Péntek őrnagy váltották egymást. Felix Mendelssohn, Amilcare Ponchielli, Bartók Béla és George Gerhswin műveit a zenekar könnyű tálalással adta elő, így a hangversenyt a gyermekek is élvezettel hallgatták végig.

Az évad első nagyszabású koncertjét kiváló zenei élménnyel és a színvonalas előadással kezdte meg a Magyar Honvédség Központi Zenekara, melynek folytatása márciusban sem maradhat el.

 
1595914805
 
1595914806
 
1595914806
 
1595914806

 
 Fotó: A szerző felvételei