Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harc az illegális hulladék lerakása ellen

Szöveg: Pintér László | Fotó: Varga- Schäffer Mónika főhadnagy |  2020. december 14. 8:28

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. a „Tisztítsuk meg az Országot!” elnevezésű projekt részeként kezdte meg a hulladékfelszámolási munkálatokat az MH Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő területen, december 12-én, szombaton.

MHBakony_hulladek (9)

Az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztálya idén nyáron adatokat kért a kezelésük alatt álló területeken lévő illegális hulladáklerakókról. A hulladékfelmérés megtörtént, a VERGA Zrt. által kezelt mintegy 50 ezer hektár területen 8500 köbméter hulladékot tártak fel. Az illegálisan elhelyezett hulladék jelentős része a Központi Lő- és Gyakorlótér szélén, a települések határában található, a még rendszerváltást megelőzően létesített bányagödrökben.

A NATURA 2000 természetmegőrzési hálózathoz tartozó területen, több ezer köbméter, főként építési hulladékot, aszfaltot, gumiabroncsot, műanyagot és azbeszt tartalmú építőanyagot találtak, így a terület mentesítése kiemelt, közös érdek.

MHBakony_hulladek (6)

„Az újabb hulladékelhelyezés megakadályozása érdekében az MH Bakony Harckiképző Központ a területet folyamatosan ellenőrzi, valamint a projekttervek között szerepel a térfigyelő kamerarendszer kiépítése is. A katonai szervezet számára mindig is fontos volt a természeti értékeink megóvása és a környezetvédelem. Szeretném felhívni mindenki figyelmét arra, hogy a Központi Lő- és Gyakorlótéren hulladékok illegális elhelyezése, minden esetben jogi következményeket von maga után” - hangsúlyozta Pálmai Árpád alezredes, a várpalotai székhelyű alakulat parancsnokhelyettese.

Az eseményen részt vett Ugron Ákos, a VERGA Zrt. vezérigazgatója, valamint Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő is.