Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két helyen, kettős feladattal

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Tóth László |  2020. december 14. 7:14

A békétől eltérő időszak feladataira készülnek, de azért „nyakig benne voltak” például a tatai laktanya fejlesztési munkálataiban is. Szentesen látogattuk meg a nyáron megalakult Műszaki Támogató Zászlóaljat.

20201213-szentes-MTZ  (6)

A vírushelyzetnek megfelelő, szigorú beléptetés után hamar az alegység parancsnoka, dr. Szabó István alezredes irodájában kevergettük a feketekávét, s eközben gyorsan át is beszéltük a még feltöltés és kiképzés alatt álló alegység főbb feladatait. A zászlóalj maga új, de a képességeinek egy része „visszahozott” - emelte ki az alezredes. Sőt, maga az alegység sem a semmiből ált fel, hiszen a már meglévő Műszaki Építő Század „vázára” építették fel az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Műszaki Támogató Zászlóalját. Ennek legfontosabb feladata – a honvédség állandó hadrendi elemeként – a minősített időszakban állásépítési feladatok erődítés, útépítés, táborépítés és berendezés, műszaki mentés. Ez utóbbi például az egyik, fontos és visszatérő képesség, amely eddig csak nyomokban létezett a honvédségen belül.

A zászlóalj – jelenleg szintén személyi és technikai feltöltés alatt álló – műszaki mentő szakasza katasztrófák során, ipari vagy honvédségi baleseteknél képes lesz a mentési munkálatokat megkezdeni, azokban tevőlegesen részt venni.

Az alegység specialitása az, hogy békeidőszakban is képes értéket teremteni. Azok a műszaki eszközök, azok a szakemberek, akik a már említett, minősített időszakban védelmi állásokat, logisztikai vagy előrevonási utakat építenek, most a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program laktanyarekonstrukciós területén dolgoznak, például Tatán és Szolnokon is. Ezzel nem csupán gyakorlatot szereznek, de a civil vállalkozók munkájának kiváltásával komoly megtakarítást is elérnek. De persze az sem meglepő, hogy a zászlóalj katonái és munkagépei ottjártunkkor is dolgoztak az alaposan megnőtt géppark elhelyezését segítő, könnyűszerkezetes, fedett állóhelyek építésén.

20201213-szentes-MTZ  (1)

De nem csak „nagyban” tudnak gondolkodni és cselekedni: a szakemberek munkájának tárgya lehet apró is. Azaz nem is annyira, hiszen mégiscsak egy 8600 kilogrammos úthengerről van szó, mely az ezred műhelyében újult meg tetőtől talpig és állt ismét hadrendbe. Az 1987-es gyártású munkagépet az inkurrenciaraktárból szállították Szentesre egy Volkswagen LT könnyű teherautóval együtt, s teljes felújításukat követően december hetedikén került sor az ismét tökéletesen működő járművek átadására.

A gépek mellett azonban az őket kiszolgáló, velük dolgozó katonáka is szükség van. Az elmúlt esztendőkben tapasztalható munkaerőhiány ellenére decemberre már 84 százalékos feltöltöttséggel rendelkezett a zászlóalj – ami annak fényében még nagyobb fegyvertény, hogy két, jelentős katonaváros, Kecskemét és Hódmezővásárhely is a közelben található. Szabó István szerint, ha sikerül az ezred parancsnokával, Antal László ezredessel összeállított, a személyi állománnyal, a technikai eszközökkel és az alkalmazhatósággal kapcsolatos ütemtervet tartani, akkor 2021 második felére mindenki és minden a helyére kerül. Mindezt úgy kell elérni, hogy az ezred derekasan kiveszi részét a határhelyzettel, illetve a vírusvédelmi feladatokkal járó teendőkből is – még Zalaegerszeg kórházában is dolgoznak katonáik.

 

20201213-szentes-MTZ  (8)

A műszakiak „kétlakiak” lettek, hiszen bár Szentes a zászlóalj otthona, de Kaposváron dolgozik az egyik  kihelyezett alegysége, együttműködve az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezreddel. Erre azért van szükség, mert a zászlóalj az egész országban „illetékes”, ha a honvédségi objektumok építéséről, fejlesztéséről van szó. Szentesről az ország keleti része érhető el kényelmesen, míg Kaposvárról a nyugati rész, s vele együtt például a MH Bakony Harckiképző Központ Központi Gyakorló- és Lőtere is, amely – a laktanyarekonstrukciós programmal együtt - rengeteg munkát ad a szakembereknek.

A „távolba szakadt” század parancsnoka, Sálek Máté főhadnagy az eltelt, rövid, de mozgalmas időszakot kifejezetten pozitívan értékelte. Ebben persze segített a kaposvári ezred vendégszeretete, valamint kíváncsisága, s persze a parancsnok, Gavlik Péter ezredes támogatása. A századparancsnok kiemelte: figyelembe véve, hogy az alegység egy maroknyi, a műszaki ezredtől érkezett szakemberrel, de szinte a nulláról indult, ma már 70 százalék feletti a feltöltöttsége. Igaz, mint a főhadnagy emlékeztetett: nem a toborzás, hanem a megtartás a nehéz feladat. A sokféle háttérrel és katonai, illetve szakmai tapasztalattal rendelkező századtagok általános katonai képzései, a gépkezelői felkészítések folyamatosan zajlanak. A főhadnagy nagyon bízik abban, hogy a beosztottak elszántságával, munkájával és a technikai eszközök beérkezésével a század is mindenre képes lesz 2021 végére.

S hogy minden hogyan néz ki „gépnézetből”? Matus Zsolt szakaszvezetőt éppen az új technikai eszközök tárolására szolgáló, leendő könnyűszerkezetű tárolóhely alapkészítési munkálatainál értük utol, s az interjút stílszerűen egy CASE multifunkciós munkagép sípolta össze – hiszen a kedvező időjárást kihasználva a kiképzést is jelentő építkezés folyamatosan zajlik. „Földgyalu” - hangzott a gyors és biztos válasz, amikor azt kérdeztük a szakaszvezetőtől, melyik a kedvenc munkagépe. Ha kell, akkor centiméteres pontossággal lehet a gyalukéssel dolgozni, persze ehhez szükséges a megfelelő rutin is. A zászlóaljhoz érkező, modern gépek kifejezetten felhasználóbarát kialakításúak, érintőképernyőkkel és joystickokkal vezérelhetőek, így sok mindenben segítik a kevesebb tapasztalattal rendelkező katonákat is. S az sem hátrányos a hosszú munkanapok alatt, hogy a modern munkagépek fülkéje klimatizált…