Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcászati foglalkozások a Tábori kihelyezési hét keretében

Szöveg: honvedelem.hu / Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2022. július 5. 7:18

Éves szinten több alkalommal, több helyszínt érintve szerveznek Tábori kihelyezési hetet a Magyar Honvédség alakulatainál. Nincs ez másképp a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél sem. A fehérvári katonák június utolsó hetében -többek között - az MH Bakony Harckiképző Központ Berki Ferenc lőterén is ,,megfordultak”.

_CSL9667_1

A honvédek tábori körülmények között, a kiképzési foglalkozások összevonásával gyakorolták be alaprendeltetésükből adódó, vagy egyéb elrendelt, általános katonai feladataikat. Mindezt tették az állomány harci felkészítése és a kiképzés minél ,,realisztikusabb” körülmények közötti végrehajtása érdekében.

„Az időjárásnak megfelelő hadi gyakorlóban, málhamellénnyel végrehajtott elméleti és gyakorlati foglalkozások között az egyik legfontosabb a gyalogsági és békeműveleti lövészet, valamint az alap lőgyakorlat: ezek során a katonák meg tudják vizsgálni, mennyire lőnek pontosan fegyvereikkel” – foglalta össze az előző heti, szerdai feladat lényegét Kaló Péter százados, aki közel száz fő lőtérügyeleteseként működött közre a gyakorlatok során. A százados hangsúlyozta: ennél a foglalkozásnál nem az emberi élet kioltása a lényeg, hanem a katonára törő ellenség megállítása, adott időkereten belül. A lőgyakorlatokat a fehérvári honvédek CZ Bren-2 gépkarabéllyal és CZ P 09 pisztollyal hajtották végre.

_CSL9683a_1

A feladatokban gazdag hétre menetgyakorlatot, vezetési pont infokommunikációs rendszerének kiépítését, a már említett lövészetet, de különböző harcászati foglalkozásokat is beterveztek: a katonák harcálláspont-foglalásban, infokommunikációs gyakorlatban, általános harcászati kiképzésben is bizonyíthattak. Utóbbi esetében a felderítést, a közel- és fedezőbiztosítás mozzanatait, illetve, a terepen és különböző harcalakzatokban való járőrözést ismételték át a résztvevők. Nem háborús műveleteket is sorra vettek – így az ellenséges erők üldözését, valamint blokírozást, zárást, kutatást, bekerítést és az elfogást is gyakoroltak, amely mozzanatok a válságreagálás katonai feladatainak végrehajtásában elengedhetetlenek.