Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcban az elemekkel

Szöveg: Bártfai László őrnagy |  2011. november 15. 10:43

Az MH Tartományi és Újjáépítési Csoport 11. váltásának kijelölt állománya kétnapos feladaton járta be az andarabi Banu és Deh-e-Salában járásokat november elején. A művelet legfőbb célja volt, hogy az összekötő csoportok összegyűjtsék az új projektek iránti igényeket, ellenőrizzék a korábbi projektek befejezését, és átadják a rászorulóknak a korábban összekészített élelmiszercsomagokat.

A GORK-II névre keresztelt művelet tervezése és az aprólékos feladatkidolgozás már október első heteiben elkezdődött a magyar táborban. A szemrevételezésre kijelölt állomány az MH PRT parancsnokhelyettese, Megtért István alezredes vezetésével megszemlélte a lehetséges helyszíneket, majd felvették a kapcsolatot a helyi elöljárókkal is. A megbeszélések során a legfontosabb kérdések mindig a biztonságra irányultak, hiszen ez a vidék közismerten Baghlan tartomány egyik legveszélyesebb helye. A megszerzett információk és a jelentések összegzése után döntött az MH PRT parancsnoka, dr. Ruszin Romulusz ezredes a CIMIC-művelet végrehajtása mellett.

Az indulás előtti napon sajnos az időjárás rosszra fordult. Az addig megszokott 10-15 fokos éjszakai hőmérséklet jelentősen lecsökkent, sőt az előrejelzések fagyot is valószínűsítettek. A műveletbe egyébként összesen tizenhét járművet vontak be. A hetven katonát szállító menetoszlop hajnali 4 órakor hagyta el Camp Pannoniát, és öt óra utazás után, 9-kor ért Banu járásba. Itt a 2. összekötőcsoport és a biztosítóerők egy része levált a főerőkről, hogy megkezdje saját feladatait.

Egyebek mellett felmérték a járási székhelyen található középfokú egészségügyi intézmény állapotát, majd ellenőrizték a PRT által 2009-ben épített kétszintes lányiskoláét is. Ezt követően Deh-e Sallah településen felmérték a helyi fiúiskolát körülvevő védőfalat. E fal ugyanis a korábbi műveletek során károkat szenvedett.

A járási közigazgatási vezetőkkel való találkozás után a járőr tagjai még több lehetséges projekthelyszínt is megszemléltek a Qasan-völgyben. Például Dezak településen a korábban épített, de mára már működésképtelenné vált törpe vízművet nézték meg, míg Pasa’i-ban  a helyi vezetők a lányiskola részére kértek a PRT-tól egy ötosztályos iskolaépületet. Az egész napos tárgyalások és szemrevételezések után a járőr csatlakozott a főerőkhöz, akik addigra egy magaslaton elfoglalták előretolt harcálláspontjukat.

Másnap a csoport Deh-e Sallah településen adott át kétszáz segélycsomagot a járási kormányzónak, aki a leginkább rászoruló családoknak juttatta el a magyar katonák adományát. A csomagok lisztet, rizst, szárazbabot, étolajat, sót, faszenet, illetve ponyvát és imaszőnyeget tartalmaztak.

A mostani csomagokkal együtt a magyar PRT már ezeregyszáz segélycsomagot osztott ki Baghlan tartományban a leginkább rászorulóknak. E projekt nemzetközi keretek között zajlott, hiszen a közel húsztonnányi segélyanyagot az Amerikai Egyesült Államok hadserege biztosította az MH PRT CIMIC- és PSYOPS-részlege számára.

A járőrtevékenység Banu járásban folytatódott, ahol az afgán biztonsági erők − a korábban befejezett biztonsági műveleteket követően− egy állandó ellenőrző-áteresztő pontot hoztak létre. A magyar járőr ezen a helyszínen az afgán rendőrök mindennapi életét segítő anyagokat − egyebek mellett takarókat, üzemanyagot, élelmiszert − adott át. A nap végén a magyar katonák ellátogattak Yoc fiúiskolájába is, amely, bár közel hétszáz tanulója van, mindössze egyetlen, az oktatás céljára alkalmatlan vályogépülettel rendelkezik.

 
 

 Fotó: dr. Toperczer István orvos alezredes