Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harci drukk a bánki terepen

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. május 27. 10:32

A Honvédelmi Sportszövetség – a Magyar OCR Sport Szövetséggel együttműködve – egésznapos akadályfutó versenyt rendezett a Honvéd Kadét Programban résztvevő intézmények hallgatóinak a Nógrád vármegyei Bánkon, május 26-án. A honvéd kadét akadályfutó versenyen mintegy hétszáz diák állta a sarat.

„Brutális volt, kemény volt, de túléltem” – ezekkel a kendőzetlenül őszinte szavakkal értékelte a III. Honvéd Kadét Akadályfutó Versenyt az egyik hozzátartozója érdeklődésére egy tizenéves fiatalember. A honvéd kadét nem állított valótlant: a mintegy 3,5 kilométeres, változó szintkülönbségű, előre meghatározott és elkerített pályán minimum kéttucat természetes és épített akadályt kellett leküzdeniük a versenyzőknek.

„A kadétoknak ezen a távolságon valóban komoly épített és mesterségesen kialakított akadályokkal kell megmérniük a tudásukat. Mindezt kézigránáthajítással, lézerpisztolyos- és puskáslövészettel, beton útburkoló kövek hegynek felfelé történő hordásával tarkítottuk, valamint egy kilométeres távon teljes egészében felfelé menetben kell haladniuk, de még ezeket is színesítettük egy kis meglepetéssel: vízen is át kell menniük, illetve alagúton is át kell bújniuk” – sorolta érdeklődésünkre Kálmán Péter, a Honvédelmi Sportszövetség szakmai osztályvezetője. Hozzátette: amikor a Honvédelmi Sportszövetség kiírja a versenyfelhívást, az egyesület mindig jelentős vállalkozószellemmel találkozik, de a pálya részletes ismertetésekor általában kicsit megtorpan az érdeklődés, a bánki megmérettetés azonban már a harci drukk jegyében, maximális energiabedobással és odafigyeléssel zajlik. Kálmán Péter emlékeztetett rá: a fiatalok sportolási lehetőségeit bővíteni, közösségépítésüket segíteni kívánó egésznapos sporteseményt harmadik alkalommal rendezték meg. „Az elmúlt három év a fejlődés jegyében telt, mostanra rekordszámú jelentkezőnk lett: hatszázötvenhat kadét nevezett, harmincnyolc intézményből” – ismertette.

05_HSZ0027

A reggeltől délutánig tartó versenyen időmérés chipes rendszert használtak, egyéni időmérőjüket a versenyzők a rajt előtti percekben kapták meg. Az értékelés csupán egyetlen tényezőből állt: a pálya teljesítésének összidejéből. Minden akadály mellett bíró értékelt; a fiú résztvevők három, míg a leányok négy karszalagot kaptak, amit az egyes akadályelemek sikertelen átjutása esetén levágtak.

A kamasz résztvevőket nem csak az izzasztó napsütés nem tántorította el az akadályfutástól, de még a nehéz palánk- és hálósakadályokat is kötelességtudóan teljesítették. A leglátványosabb kihívást nem is a gyűrűs, átlengő feladatok vagy a súlyhordás, hanem a természetes akadályok jelentették. „Nagyon küzdelmes. Kihívásokkal teli. Bonyolult, de azért menedzselhető” – ezek voltak azok a rövid válaszok, amelyeket a Börzsöny és a Cserhát vonulatai közötti akadályok leküzdése után célba érő – általában saras, gyakran csuromvizes ruhás – honvéd kadétok megosztottak velünk a feladatsort értékelve.

„Meggyőződésünk, hogy a kadétoknak nagyon fontos, hogy a Honvéd Kadét Program során ne csak elméleti, hanem gyakorlati tudást is szerezzenek. Ez a hétköznapi életben is hasznos lehet, tudásukat akár különböző versenyeken is összemérhetik. Ennek az egyik legvonzóbb állomása a bánki akadályfutóverseny, amelyen ezúttal rekordlétszámmal vettek részt a kadétok. Valóban hatalmas megpróbáltatásról beszélünk, de a résztvevők örülnek, mert végre kimozdulhatnak a tanórai keretek közül” – ezt már Kristofóri Balázs főhadnagy, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztályának főtisztje mondta a délutáni eredményhirdetés előtt.

23_HSZ0784

A honvéd kadétok nem hiába küzdöttek: Almási-Rab László alezredes, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály vezetője, dr. Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke és Torma Andrea, Bánk község polgármestere tizenegy trófeát osztott ki, egyéni, csapat és vegyes váltó kategóriákban.

A sportnapon az akadályfutás teljesítése után a kadétok futballmérkőzésen, röp- és kézilabdajátékokon is összemérhették tudásukat.