Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ló és huszár egysége

Szöveg: MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár | Fotó: Bankó József |  2023. május 27. 11:25

Katonai szakfeladatokat hajtott végre az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály (NF HUO) állománya a május 16-22-e közötti tábori kihelyezési héten.

web_BHD6160 fotó.Bankó József

A huszár alegység alaprendeltetéséből adódóan évente számtalan díszelgési feladatot lát el Budapesten és országos viszonylatban, ezért a lovarda gyakorló pályáin regeneráló foglalkozásokat is végrehajtottak, melyek a lovak egészségmegőrzését, kellő fizikai felkészültségét és jóllétét szolgálják.

A lovakkal végzett begyakorlások fontos részét képezték a kötelékben végrehajtott feladatok, melyek során a huszár állomány a kötelék egységes megjelenését, mozgását és a lovak együttműködését gyakorolta. Az állomány terepen való mozgást is végzett a lovakkal, mely nélkülözhetetlen tudást és tapasztalatot nyújt lónak és lovasának egyaránt, így elengedhetetlen része a kiképzéseknek.

A hét során a délelőttönként végzett lovas kiképzési feladatokat a délutáni órákban általános katonai kiképzés követte.

web_BHD6383 fotó.Bankó József

Az intenzív hét záró napján az állomány az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság, Modernizációs Igazgatóság, Lőkísérleti Vizsgáló Osztály telephelyén, Táborfalván hajtott végre éleslövészetet. A lőkiképzés részét képezte a CZ típusú fegyverek normaidőre történő szét- és összeszerelésének felmérése is. A lövészet során az állomány a rendszeresített CZ Scorpion Evo 3a1 géppisztollyal és CZ P-09 pisztollyal az 1-es számú békeműveleti lőgyakorlat mellett a 2-es és 4-es számú különleges lőgyakorlat feladatokat hajtotta végre sikeresen.

Egyébként a kiképzési hét során az alegység katonái hét alkalommal láttak el díszelgési feladatokat budapesti helyszíneken, valamint az elmúlt hétvégén zárult és nagy sikernek bizonyult honvédelem napi rendezvényeken is részt vettek.

A kiképzés ideje alatt a lovak elhelyezését Üllő-Dóramajor területén az Állatorvostudományi Egyetem saját létesítményében biztosította.