Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Harcok közepette maradtak hűek esküjükhöz, hazájukhoz”

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szakál Szebáld |  2022. augusztus 15. 18:16

A magyar légierő napja alkalmából koszorúzással emlékeztek meg a hősi halált halt hajózókról Veszprémben, augusztus 15-én, hétfőn. Az eseményen - mások mellett - részt vett Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője is.

2022.08.15_Veszprem_koszoruzas 4

A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete szervezésében 1993 óta, minden évben megemlékeznek azokról a hősi halottakról, akik az első és a második világháború közötti időszakban, csatában vagy gyakorlat közben vesztették életüket. A Táborállás parkban lévő emlékműnél Sági János nyugállományi vezérőrnagy mondott beszédet.

„Ezen a napon emlékezünk az elődök példaértékű helytállására és önfeláldozó hősiességére. Áttekintjük a fegyvernem fejlődését, méltatjuk a haderőnem személyi állományának és szakembereinek elhivatott, példaértékű munkáját. Bár a repülés csak nagyon keveseknek a küldetése, annak művelői és mindazok, akik a rendszernek tagjai, elhivatottságukkal, felkészültségükkel és emberi magatartásukkal nagymértékben hozzájárulnak a haza honvédelmi feladatainak ellátásához” – hangsúlyozta Sági János nyugállományú vezérőrnagy. A légierő egykori parancsnoka hozzátette: hazánk légterének védelme összetett, bonyolult és speciális feladat. „Ez a hivatás rátermett, elkötelezett embereket kíván, olyan szakma ez, ami békében és háborúban nemcsak áldozatvállalással és összetett munkavégzéssel, hanem tényleges áldozattal jár. A két világégés idején számos kiemelkedő személyiség tett tanúbizonyságot bátorságáról, hazaszeretetéről és önfeláldozásról: harcok közepette maradtak hűek esküjükhöz, hazájukhoz. Ők azok a hősök, akikre ma tisztelegve emlékezünk, valamint azokra, akik békében szolgálva, felkészülés közben áldozták életüket a hazáért, annak érdekében, hogy teljesíteni tudják az elvárásokat nemzeti és nemzetközi kötelezettségeiknek megfelelően.”

2022.08.15_Veszprem_koszoruzas 3

A nyugállományú vezérőrnagy elmondta, hogy a jelenlegi állományról is meg kell emlékezni, az ő munkásságuk is példaértékű, számunkra az ő cselekedeteik olyanok, amelyek alapján kijelenthetjük, hogy a hazaszeretetük és hitük megingathatatlan. Az elhivatott szolgálat és a magasszintű szakmai tudás a mindennapi feladataikban is jelen van. Az ő munkájuknak köszönhetően ma a legmodernebb haditechnikai eszközökkel óvják nemcsak hazánk, hanem szövetségeseink légterét is. „A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a légierő történelmi fejlesztése vette kezdetét. Az elmúlt két év során új kiképző-repülőgépekkel, csapatszállító repülőgépekkel gazdagodott a légierő, de érkeznek majd további új repülő- és helikoptertípusok. Mindezek mellett modernizálják a földi telepítésű légvédelmet is” – ismertette a légierő egykori parancsnoka.