Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légtérberepülés a Duna felett

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. augusztus 15. 16:49

Teljes gőzzel folyik az augusztus 20-i légiparádéra történő felkészülés. A Magyar Honvédség légierő alakulatainak részvételével augusztus 15-én, hétfőn légtérberepülést, avagy köznyelvben jobban használt főpróbát tartottak a katonai forgószárnyasok a Duna felett. A magyar légierő napjára eső begyakorlást dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is megtekintette.

Augusztus_20-i_legiparade_foproba_20220815_21 copy

A főpróbát megelőző sajtótájékoztatón Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka kijelentették: minden a tervek szerint halad az öt nap múlva esedékes ünnepi programsorozat kapcsán. Kovács Zoltán beszámolt arról, hogy a délelőtt ülésező, az augusztus 20-i rendezvényeket koordináló operatív törzs megállapította, hogy a rendezvény tartalmi előkészítése pontosan ott tart, ahol tartania kell. „Jelen pillanatban semmilyen akadálya nincs annak, hogy a rendezvényeket megtartsuk. Mindent figyelembe veszünk az időjárástól a katasztrófavédelmi szempontokig, a rendezvényszervezéstől a biztosításig” – mondta.

Augusztus_20-i_legiparade_foproba_20220815_03 copy

Ennek az előkészítő folyamatnak része az a repülőprogram is, amelynek hétfőn csak egy szeletét, a forgószárnyasok bemutatójának begyakorlását láthatta a közönség. A főpróba előtt dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka úgy fogalmazott: a vasnak a levegőben a helye és reméli, ezt augusztus 20-án Budapest lakossága is látni fogja. Hozzátette: Szent István ünnepe kiemelt nap a magyar katonák számára. „Főleg a tiszti állomány számára augusztus 20-a kiemelt jelentőségű, hiszen hosszú, régi hagyomány, hogy ezen a napon mondják el a fiatal honvédek tiszti esküjüket az egész ország előtt” – mondta. Hozzáfűzte: az augusztus 15-i főpróba is annak érdekében történt, hogy augusztus 20-án méltó módon ünnepelhessen az ország.