Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromnapos lengyel látogatás a területvédelmi ezrednél

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. október 28. 10:17

A lengyel 11. Területvédelmi Dandár négytagú delegációja tett látogatást október 24-26. között az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednél.

Lengyel delegáció1

Marcin Siudzinski ezredest Vantal Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka fogadta a területvédelmi ezred parancsnokságán, Nyíregyházán. A magyar és lengyel területvédelmi erők közötti rendszeres és folyamatos együttműködés jegyében a krakkói székhelyű alakulat már második alkalommal járt a területvédelmi ezrednél.

A látogatás során Vantal Zsolt ezredes és Czill István alezredes, az ezred parancsnok-helyettese előadást tartott a lengyel vendégeknek, amelyben bemutatták a területvédelmi ezred és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei zászlóalj felépítését, feladatrendszerét és az Önkéntes Tartalékos Rendszer működését. Ezt követően a lengyel parancsnok is megosztotta tapasztalatait a résztvevőkkel. A delegáció tagjai az előadások után megtekintették a Damjanich laktanyát, valamint az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalj statikus bemutatóját.

Lengyel delegáció4

A lengyel látogatókat október 25-én Baráth István vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka fogadta Budapesten a báró Hazai Sámuel laktanyában, ahol a kölcsönös együttműködés további lehetőségeiről egyeztettek.

Október 26-án Debrecenben, a 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóaljnál Tóth Péter alezredes, a zászlóalj parancsnoka tartott prezentációt a delegáció számára. Az alezredes bemutatójában megosztotta a Hajdú-Bihar megyei zászlóalj működésével és a kiképzési rendszerével kapcsolatos tapasztalatait. A délelőtt további részében a vendégek megtekintették a debreceni Hősök temetőjét. A meghívottak lerótták kegyeletüket az nyugvó lengyel hősök sírjainál és az első világháborús emlékműnél is.

Lengyel delegáció9

A látogatás a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázis lőterén zárult, ahol a lengyel vendégek az önkéntes tartalékos, az Önkéntes Katonai Szolgálatot vállaló és az egységes alapkiképzésen résztvevő katonák lövészetre történő felkészítésébe nyerhettek bepillantást.

A háromnapos látogatás kiváló lehetőséget teremtett a szakmai tapasztalatok átadására és a kapcsolatok elmélyítésére, ami elősegítheti a területvédelmi erők képességeinek további erősödését.

Kapcsolódó cikkek