Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harry herceg Amerikában tanulja az Apache helikopterek vezetését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 9. 18:46

Az amerikai haditengerészeti légierő kiképzői oktatják október 7-től, péntektől az afganisztáni bevetésre vágyó Harry herceget a világ egyik legnagyobb tűzerejű katonai támadó helikoptere, az Apache kezelésére.

Az idén 27 éves herceg – Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, aki édesapja és bátyja, Vilmos herceg mögött a harmadik a brit trónutódlási sorban – a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett, és jelenleg századosi rangban helikopterpilóta-kiképzésen vesz részt.

A Clarence House – Károly herceg és fiai közös londoni hivatala – pénteken bejelentette, hogy Harry a kiképzési program keretében megérkezett egy kaliforniai támaszpontra, ahol átesik az Apache helikopterek irányításához szükséges végső oktatási kurzuson.

A londoni tájékoztatás szerint a több hónapig tartó „intenzív" amerikai kiképzési szakasz része lesz egy légi éleslövészeti gyakorlat is. Harry ezután kiképzett Apache-pilótaként tényleges szolgálatot kezd a brit hadsereg 16. légi támadó dandárjának kötelékében.

A katonaherceg – II. Erzsébet királynő unokája, egyben beosztottja, mivel nagymamája a brit fegyveres erők főparancsnoka – régóta nem titkolja, hogy kiképzése után mindenképpen szeretne visszatérni az afganisztáni frontra.
Harry több mint három éve már megjárta az afganisztáni tűzvonalat. A fronton töltött tíz hét során részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légicsapásokat vezényelt tálib állások ellen. Elöljáróinak akkori értékelése szerint feladatát rendkívül magas szinten teljesítette.

A veszélyes küldetéssel a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült Harry az alattvalók körében is általános megbecsülést vívott ki magának.

Első afganisztáni frontszolgálatáról azonban idő előtt hazahívták, mivel jelenlétének híre kiszivárgott, és a brit hadvezetés attól tartott, hogy a tálib lázadók hajtóvadászatot indítanak ellene, megpróbálva elrabolni vagy megölni.

A brit sajtó helyszíni tudósítói akkoriban tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a brit kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt mindaddig, amíg a herceg frontszolgálata le nem jár. Az értesülést viszont külföldi hírportálok megszellőztették, és ezután Harryt azonnal hazarendelték.

Ebbe a herceg annak idején igen nehezen törődött bele, és azóta is rendszeresen hangoztatja, hogy mindenképpen vissza akar térni az afganisztáni frontra, ennek engedélyezéséről azonban egyelőre nincs hivatalos döntés.